VIDEO Între disperare, imagini virale cu soldați jucându-se cu copiii refugiaților afgani și operațiuni CIA: Mai multe state au emis alerte privind riscul unor atacuri teroriste pe aeroportul din Kabul

1 lună in urmă 30

Mai multe state au avertizat asupra unui risc crescut de atac terorist la aeroportul internațional din Kabul și le-au cerut cetățenilor să evite a călători în zona respectivă. Australia, SUA și Marea Britanie a emis alerte pentru cetățeni, în timp ce oamenii care sunt în afara zonei aeroportului fuseseră deja avertizați să plece imediat din regiune, relatează BBC.

Peste 82.000 de oameni au fost deja evacuați pe calea aerului de pe aeroportul din Kabul, care a căzut în mâna talibanilor în urmă cu 10 zile.

Toate statele fac eforturi să evacuzeze toată lumea până la 31 august, termenul pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistam. Mii de oameni încă așteaptă în incinta și în apropierea aeroportului din capitala afgană, în speranța că vor reuși să plece din țară.

Talibanii s-au opus extinderii termenului limită de 31 august, dar, în același timp, au promis să le permită cetățenilor străini și afgani să părăsească țara și după 31 august, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken.

Niciuna dintre țările menționate nu a furnizat detalii legate de posibile atacuri teoriste, primii care au avertizat asupra riscului fiind americanii care au emis o alertă încă de duminică.

Într-un discurs susținut marți, președintele american Joe Biden a spus că trupele americane care controlează aeroportul din Kabul vor trebui să se retragă curând din cauza amenințărilor teroriste tot mai mari din partea aripii afgane a grupării teroriste Statul Islamic.

Pe lângă operațiunile uzuale de pe aeropot, CIA și armata americană au derulat misiuni clandestine de extragere a cetățenilor americani din Afganistan folosind atât elicoptere cât și trupele terestre, spun surse citate de Wall Street Journal.

Aceste misiuni periculoase s-au derulat atât în interiorul cât și în afara capitalei afgane.

Pentagonul a anunțat că 10.000 de oameni încă așteaptă să fie evacuați de americani de pe aeroportul din Kabul. Există relatări potrivit cărora alte mii de afgani sunt disperați să părăsească țara, dar nu pot ajunge la aeroport.

We're going to do everything that we can to provide safe evacuation for Americans, our Afghan allies, partners, and Afghans who might be targeted because of their association with the United States.

— Joe Biden (@JoeBiden) August 25, 2021

Președintele Joe Biden a transmis, pe twitter, că SUA fac tot posibilul pentru a asigura o evacuare în condiții de siguranță.

În prezent, aeroportul din Kabul este apărat de 5.800 de soldați americani și 1.000 de soldați britanici, dar și de alți aliați.

Finnish protection unit soldier at Kabul airport. Picture speaks for itself. pic.twitter.com/fKmDpE3HYR

— Mikko Hautala \uD83C\uDDEB\uD83C\uDDEE (@FINambUS) August 24, 2021

Între timp, pe rețelele sociale continuă să fie distribuite imagini virale cu soldați care încearcă să aibă grijă de copiii refugiați.

Într-o fotografie devenită virală, un soldat finlandez îmbrățișează un copil, iar într-un clip mai mulți soaldați se joacă cu copiii refugiaților sau le oferă mâncare.

Watch as American soldiers welcomed Afghan evacuees at a temporary lodging base in Kuwait before heading to their “final destinations.” pic.twitter.com/eND385D4pi

— CBS News (@CBSNews) August 25, 2021

De asemenea, au apărut imagini cu soldați americani ce întâmpină refugiații pe o bază temporară din Kuweit.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă