VIDEO. Interviu spectaculos cu președintele AUR, omul momentului în România: „Jandarmii m-au amenințat că trimit peste mine Clanul Sportivilor"

2 luni in urmă 23

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este marea surpriză a alegerilor parlamentare din acest an;După numărarea a peste 96% din totalul voturilor, AUR are un procentaj de 8,69 la sută (489.562 de voturi) pentru Camera Deputaților și 8,77 la sută (voturi: 495.037) pentru Senat. Este al 4-lea partid în preferințele românilor după PSD, PNL și USR Plus. A devansat formațiuni mai vechi, precum UDMR sau PMP.Citește prima parte a materialului special cu George Simion, „ultrasul” nerecunoscut de ultrași

VIDEO. George Simion: „Fotbalul m-a învățat multe”

- Domnule Simion, vă propun să plecăm de la recenta dumneavoastră afirmație dintr-o revistă a ultrașilor că ați învățat din peluză mai mult decât la școală. La ce vă refereați mai exact? 
- Am absolvit unele dintre cele mai bune școli: Colegiul „Gheorghe Lazăr", Universitatea București – Administrarea Afacerilor, licență pe marketing, masterat la „Alexandru Ioan Cuza" în Iași, cu o dizertație pe tema rezistenței antisovietice în Basarabia. Am învățat aici multe chestii teoretice, dar pe stadioane am întâlnit o altă lume, de la profesori universitari la muncitori, toți reuniți în jurul unei pasiuni. Am trecut prin chestiuni legate de istorie până la elemente de relaționare socială. Am aflat ce înseamnă abuzurile forțelor de ordine și am descoperit marile capitale ale lumii. Eram înnebunit după fotbal, citeam toată presa de specialitate, am și jucat o perioadă.

VIDEO. „Nu mi-a mai ars de Steaua după ce a luat-o Becali"

- Unde? 
- La CSȘ 2 și CSȘ 6. Jucam pe Olimpia. Am făcut și atletism. Am copilărit în Dristor și-mi plăcea să merg la meciurile Stelei. Nu mi-a mai ars însă de această echipă după ce a cumpărat-o Becali. Nu mi-a mai ars însă, în general, de fotbal în scurt timp, atunci când am văzut că branduri naționale s-au vândut pe nimic unor privați, ca și în industrie, și nu mai exista dăruire din partea jucătorilor. Începusem să mă uit cu scârbă la fotbalul românesc. De prin 2002-2003 n-am mai ținut cu niciun club, dar, în schimb, am descoperit în profunzime lumea aceasta a suporterilor, care înseamnă pasiune și atașament. 

- Ați intrat însă în grupul de ultras al vreunui club? 
- Nu! Nu mai susțineam niciun club, v-am spus! Dar am început să mă împrietenesc cu fani din toate colțurile țării și ale lumii. De exemplu, cu cei de la Poli Timișoara organizăm un marș de comemorare a eroilor Revoluției pe fiecare 16-17 decembrie. Am generat la nivel național campania „Eroii nu mor niciodată", cu o siglă preluată și de suporteri. M-a fascinat iubirea nebună pentru Universitatea Craiova. Ador imnul oltenilor, dar și pe cel al Rapidului. Suporterii lui Dinamo m-au ajutat când am colectat fonduri pentru liceul român din Tiraspol, „Lucian Blaga". Am văzut pe viu ce înseamnă un Lazio – Roma sau un Steaua Roșie – Partizan Belgrad. E, până la urmă, lupta fiecăruia pentru o cauză, așa cum am procedat și eu în anii de activism.

VIDEO. George Simion, președinte Aur: „Nu sunt perfect! În peluză circulă și idei rele!"

- Sunteți liderul Uniți sub Tricolor... 
- Nu, nu sunt liderul! Dar am participat la fondarea acestei structuri, pentru că naționala nu avea o susținere coagulată. Veneau galeriile de la Steaua și Dinamo și se luau la bătaie, cum se întâmplă și acum. E regretabil. Am ajutat și la crearea primelor fulare. Am mers cu UST alături de naționala de tineret la Euro U21 din Italia, unde am descoperit, în sfârșit, o echipă senzațională, care m-a făcut să iubesc din nou fotbalul. „Deșteaptă-te, române!" cântat pe stadionul semifinalei mi-a redat cheful și sensul pentru acest sport. 

- La echipa mare însă, UST a generat episoade scandaloase, care s-au lăsat cu repercusiuni dure. Vă regăsiți în acele episoade, cu scandări xenofobe, torțe aruncate pe teren, suporteri intrați pe gazon? 
- Nu e confortabilă această asociere, dar nici nu pot să fiu acuzat cu discursuri de tipul „Mamăă, cine e Simion? Băiatul ăla care merge la meciuri!". Sunt zeci de mii de tineri în peluze, care cântă și aprind torțe, fac atmosferă, descoperă un mod de viață în aceste subculturi. Sau culturi de masă. Da, sunt unul dintre acei tineri, nu mi-e rușine, un meci de fotbal se trăiește mult mai frumos în peluză. Nu mă dezic de ceea ce-mi place. Nu sunt perfect. În peluze circulă și idei bune, și idei rele. Iar una dintre cele bune e crearea de centre de juniori, care să ajute echipele naționale. 

- Una dintre cele rele nu e stilul agresiv de contestare la momentul naturalizării lui Camora? 
- Nu. De ce trebuie să ne uităm că toți fac așa? De ce n-am putea da noi un exemplu, care să însemne un alt trend? N-ajungi niciunde dacă te conformezi mereu și te aliniezi la ceea ce dictează alții. Naturalizăm jucători doar pentru un rezultat efemer. Dar unde mai e mândria ta de popor? Din păcate însă, ce vedem la naționala de seniori e sub orice critică. Zero pasiune, zero voință de luptă. Nu înțeleg. Am crescut cu Hagi și Răducioiu și am ajuns să ne batem joc de simboluri. Ce dacă Hagi nu se exprimă ca un academician? Dar spune multe adevăruri!

VIDEO. „Jandarmii m-au amenințat că trimit peste mine Clanul Sportivilor"

- A făcut înconjurul presei o imagine când erați trântit pe jos de niște jandarmi, pe un stadion. În ce clinci ați fost prins? 
- Nu cred că era pe stadion, ci la un miting pentru Basarabia. Dar, da!, am trăit un mare abuz la un meci cu Bosnia. M-au trântit niște jandarmi, m-au așteptat la final. Mă cunoșteau de la mitingurile pentru Basarabia. Au început să-mi strige: „Culcat, culcat! Simioane, aia a mamii tale! Venim cu Clanul Sportivilor peste tine!" 

Marșului Unirii (22 octombrie 2016 – București)

- Jandarmii strigau asta? 
- Exact! Jandarmii în civil și în uniformă. Unul dintre colegii mei a avut răbdarea să se ducă la Parchetul Militar, i-a aliniat pe toți acolo, i-a identificat. Dar n-ai timp și resurse să te lupți cu astfel de abuzuri. Corect, sunt excese din ambele părți, dar eu nu sunt fanul lor. 

- Sunteți un adversar al legii violențelor pe stadioane, cea impusă de Dumitru Dragomir. Veți milita să o schimbați? 
- Nu e una dintre priorități, dar nici nu mă dezic de acest proiect. Am fost și voi fi suporter de fotbal toată viața. Inclusiv Jandarmeria cred că-și dorește ca legea să fie amendată, fiindcă sunt și ei puși în posturi proaste în anumite momente. În mod normal, Jandarmeria nici n-ar trebui să intre pe stadion, pentru că acolo e treaba firmelor de securitate, care nu prea au profesioniști. De multe ori sunt băieți angajați pe pile, puși să facă și ei pe paznicii. Ar trebui să stea la masă toate părțile, Jandarmeria, cluburile, firmele de securitate și, foarte important, suporterii, pentru că e normal să le fie ascultată părerea. Altfel, face unul o lege după cum îi vine, dar pentru asta pot suferi zeci de mii de oameni. Mor suporteri pe stadioane dacă o lege nu e scrisă cum trebuie! 

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Cum va arăta noul parlament

- Prin prisma activității dumneavoastră, partidul AUR conține și o falangă venită din zona ultras? 
- Nu ne interesează asta. Fenomenul suporterilor trebuie să rămână apolitic. Nu vreau să politizăm tocmai noi. Avem de toate în AUR: suporteri de fotbal, hip-hop-eri, am luat și partidul Forța Pensionarilor. Sunt reprezentate toate categoriile sociale, așa cum e normal. Diversitatea e cea mai bună.

VIDEO. „Mircea Sandu reales, la al 14-lea Congres"

Simion spune că a participat la mitinguri fotbalistice încă de la mijlocul anilor 2000: „Am fost la un protest împotriva lui Mircea Sandu, care părea un nemuritor. Am și scris stunci un banner cu «Mircea Sandu reales, la al 14-lea Congres». Sandu și Dragomir apărerau ca personaje invincibile. Dar sunt anchetați, suspectați pentru chestiuni de corupție, domniile lor au fost presărate cu multe astfel de episoade. Acum, cu Burleanu, nu vreau să fac afirmații gratuite, nu cunosc detalii, am citit doar că ar fi o invenție a lui Băsescu sau a serviciilor secrete, dar am remarcat preocuparea aceasta pentru centre dedicate juniorilor".

VIDEO. George Simion: „Pentru mine, Steaua a murit!”

„Din păcate, au fost distruse numeroase baze sportive și nimeni nu mai investește nici în performanță, nici în sportul de masă. Văd că sunt închise porțile școlilor, când, inclusiv în pandemie, ar trebui să fie implementate măsuri care să crească imunitatea, iar practicarea unui sport ar ajuta la asta" 

„Aș fi vrut ca primul meu meci pe stadion să fie la Steaua, dar tata m-a dus la Rapid. De atunci m-au fascinat tribunele. Eram cu ochii pe ce se întâmplă prin peluze și mai întrebam ce înseamnă chestia aia cu «M… Lucescu!»" 

„UEFA și FIFA comit grave abuzuri când văduvesc fotbalul modern de strălucirea de odinioară. Caută ca suporterii să fie cât mai restricționați, închiși"

„Steaua a murit când a luat-o Becali. În sufletul meu, Steaua e aceea a lui Duckadam și Lăcătuș. Nu mai există"

George Simion, președinte AUR

Citește mai multe știri de actualitate:

Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de premier! Klaus Iohannis a desemnat deja înlocuitorulCine e AUR, partidul-surpriză de la alegeri, venit direct din galerie » Președintele „ultras” vrea să schimbe „Legea lui Mitică”: e liderul „Uniți sub tricolor”

BREAKING NEWS: Cine este noul premier interimar. Iohannis a semnat decretul

Libertatea

Playtech: BOMBĂ! Cântăreața din România care a rămas fără bani în pandemie. Trăia în lux și a ajuns în sărăcie
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă