VIDEO Institutul Național pentru Studierea Holocaustului: Senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis „sfânt al închisorilor” / Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, a incitat cu pistolul în mână la lovitura de stat

1 lună in urmă 1

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România avertizează Senatul României că senatorul AUR, Sorin Lavric, a adus un omagiui lui Valeriu Gafencu, membru activ al Mișcării Legionare, la 100 de ani de la nașterea sa. Într-o intervenție politică pe 24 februarie la tribuna Senatului, Lavric l-a numit pe Gafencu ”sfânt al închisorilor” și ”o figură legendară în universul carceral”, ”simbolul jertfei creștine” și ”plămada mistică cea mai convingătoare”. Institutul atrage atenția în comunicat că Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, care a ”incitat cu pistolul în mână elevi din liceele ieșene” să se alăture loviturii de stat în timpul rebeliunii legionare din 1941.

Redăm mai jos integral comunicatul INSH

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România solicită Senatului României vigilență față de omagierea memoriei Mișcării Legionare !

În urmă cu două zile, în timpul declarațiilor politice, senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis „sfânt al închisorilor”

Asemenea opinii de la tribuna democrației românești trebuie să înceteze.

În fapt, Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână, elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste.

La 21 ianuarie a.c., cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București, președinta Senatului României, doamna Anca Dragu, sublinia:

„Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre”.

Se dovedește, din nou, că încercările AUR de delimitare de Mișcarea legionară sunt fake news-uri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă