VIDEO. Îmbulzeală la moaște în județul Teleorman. Enoriașă fără mască: „Nu se lipește. Nici nu te îmbolnăvești. Te ține sănătos”

3 săptămâni in urmă 27

Mii de oameni au participat, adesea fără să țină cont de regulile din pandemie, la sfințirea unei biserici din Drăgănești-Vlașca, în Teleorman. Pentru acest eveniment, a fost adusă din Grecia mâna Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Enoriașii s-au îmbulzit să se închine la moaște, ignorând regulile sanitare în plin val 4 al pandemiei. Patriarhia Română a reacționat printr-un comunicat în care spune că „măsurile de protecție în vigoare trebuie respectate de fiecare dintre noi, în biserici și alte spații publice”. Purtătorul de cuvânt al instituției vorbește despre 0 „regretabilă dublă măsură în aprecierea lucrurilor”, date fiind „recente evenimente publice care au antrenat prezența a mii și zeci de mii de oameni, care au sfidat orice măsură pandemică”.

Încă de la primele ore, credincioșii s-au așezat la rând pentru a ajunge în curtea mănăstirii Pantocrator. Au venit cu ocazia sfințirii bisericii și pentru a se închina la moaștele Sfintei Maria Magdalena, aduse aici din Grecia. Mulți nu purtau mască și nu păstrau nici distanța față de cei de lângă ei. Jandarmii i-au grupat pe oameni la intrarea în mănăstire, pentru a evita o aglomerație și mai mare.

- Nu vă e frică să stați fără mască într-o aglomerație atât de mare?

- Dar nu se lipește. Nici nu te îmbolnăvești. Te ține sănătos, spune o femeie.

- Avem două ore, n-am venit demult. Am venit cu mama, sora, să petrecem o duminică împreună, spune un tânăr.

- V-ați pus masca atunci când am venit eu. De ce n-ați purtat-o? E aglomerație...

- Sunt vaccinat, păstrăm distanța și dacă sunt doar cu ai mei, nu trebuie în aer liber. Înăuntru respectăm măsurile.

- Cum vi se pare organizarea?

- Acum, fiecare cum înțelege, care înțelege stă mai retras. Bucuria omului e să ajunga la Dumnezeu, să ajungă mai aproape, spune o doamnă.

- De ce nu purtați mască? E atâta lume în jur...

- Nu o mai pusei. Cu căldura asta... Am mai pus, am mai dat jos. Căldura e sufocantă. Asta e, explică un domn în vârstă. 

În urma situației create la mănăstirea din Teleorman, Patriarhia Română a reacționat printr-un comunicat în care se arată că „măsurile de protecție în vigoare trebuie respectate de fiecare dintre noi în biserici și alte spații publice. Faptul că există și persoane care nu le respectă nu are legătură cu vreo instituție în sine”, menționează Patriarhia.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, mai spune că „recente evenimente publice care au antrenat prezența a mii și zeci de mii de oameni, care au sfidat orice măsură pandemică, sunt trist edificatoare pentru o mereu posibilă și regretabilă dublă măsură în aprecierea lucrurilor, atunci când este vorba despre respectarea 'regulilor jocului' chiar și într-o pandemie. Onorabil este să recunoaștem când greșim, nu să susținem că greșesc doar alții”, punctează reprezentantul Patriarhiei.

În județul Teleorman, rata de incidență a depășit 3 cazuri la mia de locuitori.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă