VIDEO | Frigul face ravagii în SUA. Autoritățile anunță cel puțin 21 de morți. Milioane de oameni fără curent electric

1 lună in urmă 2


Cel puțin 21 de oameni au murit până acum din cauza unui val de frig care s-a abătut asupra unor regiuni mari din SUA.  Patru oameni au murit într-un incendiu provocat de șemineul pe care îl foloseau pentru a încălzi locuința.Cele mai grave întreruperi de energie electrică au fost în Texas, unde peste 3 milioane de case și companii au rămas fără curent, scrie Reuters.


UPDATE 17 februarie 21:45: În Texas, unde oamenii sunt obişnuiţi cu ierni mult mai blânde s-au trezit cu temperaturi care au ajuns la minus 20 de grade Celsius. La Dallas, de exemplu, a fost mai frig decât la Anchorage, în Alaska. În Dallas-Fort Worth temperatura a coborât la -17 grade, depăşind recordul de -11 grade consemnat în 1903.


În ultimele zile, cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața, încercând să se încălzească, scrie Reuters.


În Houston, patru oameni au murit într-un incendiu provocat de șemineul pe care îl foloseau pentru a încălzi locuința. Alte decese au avut loc în state precum Louisiana, Kentucky și Missouri, din cauze care includeau accidente de mașină provocate de drumurile înghețate și otrăvire cu monoxid de carbon.


Decesele înregistrate includ persoanele care au murit în accidente de circulație, precum și unele care au inhalat monoxid de carbon după ce au folosit generatoare sau mașini pentru a se încălzi, scrie BBC.


„Acesta este un dezastru absolut de sănătate publică”, a declarat un oficial medical din Houston.


Sursa foto: EPA Sursa foto: EPA Sursa foto: EPA

În South Austin, sute de rezidenți au așteptat la cozi uriașe pentru a cumpăra provizii.


„Știam cu o săptămână în avans că vine această furtună. ERCOT ar fi trebuit să aibă un plan de rezervă”, a declarat guvernatorul Texasului, Greg Abbott, în timpul unui interviu potrivit Nypost.


Autorităţile au fost nevoite să închidă centrele de vaccinare şi au încercat să folosească 8.400 de vaccinuri care trebuie să fie păstrate la temperaturi de sub zero grade, înainte ca acestea să expire, după ce un frigider de rezervă s-a stricat, a declarat judecătoarea Lina Hidalgo, din comitatul Harris. 


În timp ce alte regiuni ale Statelor Unite se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute și furtuni de zăpadă, statul Carolina de Nord a fost devastat de o tornadă.


Rămân în vigoare avertizări meteo de vreme severă pentru regiuni unde trăiesc 105 milioane de americani.


Preşedintele Joe Biden a declarat luni stare de urgenţă, deblocând fonduri federale de asistenţă pentru Texas, unde temperaturile au variat între -2 şi -22 de grade Celsius.


Gerul a mărit cererea de energie, obligând, luni, operatorul reţelei electrice din acest stat să impună oprirea prin rotaţie a furnizării cu energie, măsură care a afectat peste 4,2 milioane de oameni.


Frigul a făcut și victime. Cel puțin 12 persoane au murit din cauza efectelor produse de vremea rea în patru state americane.


În timp ce rețeaua de electricitate se străduiește să țină pasul cu cererea record, oamenii apelează la mijloace nesigure pentru a-și încălzi casele.


În Houston, douu femei au murit intoxicate cu monoxid de carbon, după ce au lăsat mașina pornită în garaj pentru a se încălzi, scrie Washington Post.


NEW - Half of #Texas’ wind turbines frozen in winter storm, limiting state’s power output. pic.twitter.com/udMxafc3VI

— Disclose.tv ? (@disclosetv) February 15, 2021

Tot în Houston, un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost găsit fără suflare într-o dubiță.


Val de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUAVal de frig extrem în SUA

De asemenea, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte zece au fost rănite de o furtună de zăpadă care s-a abătut luni seară asupra statului american Carolina de Nord, au mai precizat autoritățile.


„Pentru moment, avem trei morţi confirmaţi şi zece răniţi confirmaţi”, au precizat reprezentanţii serviciului de intervenţie şi salvare din comitatul Brunswick.


At least 3 killed, 10 Injured in a tornado in Ocean Isle, NC — we have @AnaRiveraABC11 on @GMA this morning from the scene. Ocean Ridge Planation in Brunswick countyTanner Barth / WWAY pic.twitter.com/qr62ULGIgK

— Ginger Zee (@Ginger_Zee) February 16, 2021

Valul de frig a afectat şi industria energetică a Texasului, cel mai mare producător de ţiţei din ţară, rafinăriile fiind nevoite să îşi oprească activitatea, în timp ce operatorii gazoductelor au aplicat restricţii.


În Louisiana, temperaturile extrem de scăzute au provocat pene de curent şi închideri de drumuri, iar unele parohii au impus interdicții de circulaţie pe drumuri.


Fotografii: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă