VIDEO Criza submarinelor: Biden recunoaște că SUA au fost „neîndemânatice” și au înfuriat Franța, un aliat de „o extremă valoare”: „Nimic nu ne va putea rupe relaţia” / Macron îndeamnă „să privim spre viitor”

1 lună in urmă 18

Statele Unite au fost „neîndemânatice” în dosarul submarinelor australiene şi au înfuriat Franţa, un partener de „o valoare extremă”, a apreciat preşedintele american Joe Biden într-o întâlnire, la Roma, la Ambasada Franţei în Italia, cu omologul său francez Emmanuel Macron, relateză News.ro.

Aceasta este prima lor întâlnire personală după criza submarinelor, în care au mizat pe destindere şi au reafirmat importanţa colaborării.

„Ceea ce am făcut a fost neîndemânatic şi fără prea multă eleganţă”, a declarat preşedintele american, care a subliniat că Franţa este, în ochii săi, „un partener de o valoare extremă”.

La rândul său, Emmanuel Macron a salutat în faţa preşedintelui american „decizii concrete” luate după criza submarinelor australiene care „anunţă un proces de încredere” reînnoit între Franţa şi Statele Unite.

Preşedintele francez a evocat consultări ale celor două ţări în ultimele săptămâni cu privire la modificările climatice, apărare şi inovaţie şi a apreciat că este vorba despre „decizii extrem de concrete care susţin acţiuni şi iniţiative comune pe care le avem în diverse domenii, ceea ce este, pentru mine, amorsarea unui proces de încredere”.

Această întâlnire, în marja summitului G20 care are loc la Roma în acest weekend, este prima întâlnire personală a celor doi lideri de la criza submarinelor.

Criza submarinelor a afectat, la jumătatea lui septembrie, relaţiile transatlantice, după anunţatea AUKUS, o nouă alianţă în regiunea indo-pacifică, din cauza căreia parisul a pierdut un mega-contract în valoare de 55 de miliarde de euro, încheiat cu Australia privind livrarea a 12 submarine cu propulsie clasică.

Sursa foto: Twitter/ Joe Biden (@POTUS)

Această destindere a fost amorsată printr-o convorbire la telefon, la 22 septembrie, între Macron şi Biden.

Cei doi aliaţi în NATO au dat vineri o nouă pagină, după mea culpa a preşedintelui american.

„Vreau să fiu foarte clar. Franţa este un partener preţios şi o putere, iar noi împărtăşim aceleaşi valori”, a dat el asigurări.

„Franţa ştia de mult timp că acordul nu avea să fie respectat, credeam eu, sincer”, a declarat el, referindu-se la megacontractul Parisului cu Canberra.

„Statele Unite nu erau singura parte implicată”, a subliniat Emmanuel Macron, care a îndemnat „să privm spre viitor”.

Cei doi şefi de stat au zâmbit şi şi-au strâns mâna, jucând cartea destinderii.

Macron i-a cerut lui Biden să prezinte o „clarificare” a poziţiei sale faţă de Europa Apărării şi i-a mulţumit pentru voinţa sa de a „colabora” împotriva terorismului în Sahel.

Un semn al destinderii, „mai multe parteneriate bilaterale în domeniile armamentului, nuclear, spaţial şi tehnologiilor celor mai inovatoare” au fost „înregistrate”, a anunţat Macron.

„Franţa este aliatul cel mai loial Statelor Unite, iar acesta este unul dintre motivele pentru care noi am devenit un stat independent”, a subliniat Joe Biden, care a adăugat că nu există „niciun loc în lume” în care cele două ţări nu pot „lucra împreună”.

„Nimic nu ne va putea rupe relaţia. Vreau să rămânem alături”, a conchis el.

Sursa foto: Twitter/ Emmanuel Macron

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă