VIDEO Avem o urgență de tip demografic, susține Ligia Deca: Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. Nu ne putem permite să pierdem niciun copil

2 luni in urmă 106

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/08/Ligia-Deca-gov-ro-222.jpeg
Nu ne putem permite să pierdem niciun copil, ne dorim ca fiecare dintre ei să devină cetățeni activi, a declarat Ligia Deca, consilierul președintelui Iohannis pe Educație, la prima ședință a comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării proiectului România Educată. Deca a spus acest lucru în contextul în care a vorbit despre o așa-zisă „urgența de tip demografic” pe care România o traversează. „Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050”, a spus aceasta.

Declarațiile Ligiei Deca:

„În urma asumării implementării acestui proiect prin memorandum al Guvernului, a fost detaliată o serie întreagă de etape și, deja, constituirea acestui grup a fost prima etapă îndeplinită în calendarul asumat. Așa cum știți, există o etapă următoare care are ca termen 10 septembrie și deja domnul ministru, împreună cu colegii mei de la Departamentul Educație și Cercetare, lucrăm la un draft de plan de implementare care să fie luat în discuție și finalizat împreună cu dumneavoastră, începând cu săptămâna viitoare, tocmai pentru a putea circula în spațiul public ceea ce ne propunem, concret, cu pași, acțiuni, termene, responsabil și bugete pentru implementarea proiectului ”România Educată”.

Au fost multe dezbateri în spațiul public de la lansarea oficială. Nivelul de așteptare pentru schimbare în bine este foarte mare și cred că nivelul va fi la cote maxime, odată cu începerea anului școlar și universitar. De aceea, mă bucur tare mult că ne putem vedea într-un format extins, în ideea în care putem anticipa un pic aceste așteptări ale societății și pune pe masă niște lucruri care se pot întâmpla chiar mai rapid decât adoptarea unui nou cadru normativ. Sunt lucruri bune care se află în viziune, sunt asumate de către guvern și care nu au nevoie neapărat de un nou cadru normativ, ci de o accelerare a unor măsuri, plus de cooperare interinstituțională.

Câteva elemente de istoric și cumva o punere în context, pentru că acest proiect “România educată” a apărut ca urmare a unor nevoi, ca urmare a nevoii de a rezolva unele probleme cronice și sistemice, care nu se reflectă doar în rezultatele sistemului de educație – știm că avem acolo multe de îmbunătățit de la procentul de analfabetism funcțional, pe care ultimul Test PISA ni l-a relevat undeva în jur de 44%, dar uitându-ne un pic și la performanța comparativă dintre elevii care provin din familii să zicem de nivel mediu și elevii care provin din familii din medii socio-economice dezavantajate. Performanța școlară a elevilor din aceste familii dezavantajate este aproape de trei ori mai mică decât a elevilor din familii cu situație socio-economică bună, deci avem și probleme care nu țin neapărat de potențialul copiilor, țin de alți factori, pe care putem lucra să-i îmbunătățim, adică putem să schimbăm lucrurile în așa fel încât să nu mai conteze unde s-a născut un copil, ci să conteze ceea ce poate el să obțină pe baza propriilor capacități.

Încă ceva, avem și o urgență de tip demografic. Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. De asemenea, procentul de tineri în totalul populației este scăzut, ceea ce ne conduce la nevoia de a sprijini fiecare copil din România. Mai pe românește, nu ne putem permite să pierdem niciun copil, ne dorim ca fiecare dintre ei să devină cetățeni activi, care să ducă mai departe societatea în contextul pe care ni-l dorim, în context european, în context democratic ș.a.m.d.

Proiectul “România educată”, așa cum și domnul prim-ministru a subliniat, a coagulat energiile din societate, a consultat un număr record de oameni, dar și de actori din mediul educațional, și a pus pe masă, pe lângă un set de valori și un set de obiective macro, și o serie de recomandări mai tehnice. Aceste recomandări trebuie operaționalizate împreună cu dumneavoastră, în așa fel încât pe fiecare domeniu mare sau pe fiecare etapă educațională, dacă doriți, să putem avea acele măsuri vizibile pentru fiecare cetățean, sau mai bine zis pentru fiecare familie cu copil în școală, în același timp vizibile și pentru cadrele didactice care asigură, de altfel calitatea sistemului.

Ceea ce ne-am propus este, aș spune eu, foarte curajos, și anume ca până în 10 septembrie să avem disponibil acest plan de implementare, tocmai pentru a putea porni în noul an școlar, urmată – această etapă – de lansarea propunerilor de modificare a cadrului legislativ. Aici, știu că Ministerul Educației deja a publicat un ordin de ministru care să clarifice un pic care este structura-suport în cadrul ministerului.

Proiectul “România Educată” este sprijinit, pe lângă programul de guvernare, care și l-a asumat explicit, este sprijinit și de o serie de alte programe aflate deja în derulare, fie că ne referim la grupul de lucru care se ocupă de tema școlilor sigure și sănătoase, coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor. Acolo avem o serie întreagă de măsuri care vizează infrastructura și normele care fac să fie în siguranță copiii în școli și studenții în universități. Acesta este un pilon foarte important, corelat cu investițiile din PNRR.

Un al doilea pilon pe care eu îl văd strâns legat de “România Educată” este programul “Din grijă pentru copii”, care are un grup de lucru ce se desfășoară în același timp și care deja are un proiect de OUG pentru operaționalizarea măsurilor. Cred că este bine ca tot ceea ce se întâmplă pozitiv în sfera educației sau conex să poată fi evidențiat ca făcând parte din viziunea “România Educată”, pentru că în esență așa este, sunt aliniate ideatic toate aceste proiecte și ajută în percepția publică să se înțeleagă că viziunea nu este doar un document, am avut prea multe documente care, din păcate, am rămas în sertare, ci este un plan concret care aduce și schimbare în teritoriu, la modul concret.

Nu vreau să lungesc expozeul, mai degrabă vreau să mulțumesc Ministerului Educației pentru preluare și pentru mobilizare, știu că este o perioadă grea, mai ales aceasta cu concursuri, începerea anului școlar și așa mai departe şi aș dori să mulțumesc în mod special domnului prim-ministru pentru sprijin și pentru preluarea leadershipului în ideea colaborării între ministere, pentru că într-adevăr majoritatea ministerelor din guvern au o contribuție concretă pentru îndeplinirea obiectivelor “România Educată”. Mulțumesc frumos.”

Foto: Ligia Deca/gov.ro

Articolul VIDEO Avem o urgență de tip demografic, susține Ligia Deca: Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. Nu ne putem permite să pierdem niciun copil apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă