Victoria Nuland, tratată cu răceală la Moscova. Oficialii ruși spun că există riscul unor noi tensiuni cu SUA

1 săptămână in urmă 15

Moscova a anunţat marţi, 12 octombrie, absenţa unui progres major în negocierile cu SUA asupra funcţionării ambasadelor celor două ţări şi nu a exclus posibilitatea agravării relaţiilor dintre Moscova şi Washington în viitor, relatează RIA Novosti.

"Nu pot spune că am realizat un progres major", a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, după întâlnirea cu subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

"Nu un progres major, ci de fapt niciun fel de progres nu există. Există în schimb potenţialul unei posibile agravări a relaţiilor în continuare, dacă nu vom depune suplimentar eforturi semnificative pentru normalizarea lor", a afirmat Riabkov, citat de RIA Novosti.

În acest sens, ministrul rus a indicat că problema condiţiilor de funcţionare a misiunilor diplomatice, rotaţia personalului acreditat şi normalizarea activităţilor instituţiilor diplomatice din ambele ţări "menţin un considerabil potenţial de criză".

"Posibilitatea unei viitoare agravări în această privinţă nu poate fi exclusă. Îi avertizăm în mod clar pe colegii noştri americani în acest sens", a insistat el.

„Americanii nu țin cont de logica noastră sau de cererile noastre”, a spus Riabkov, citat de RIA Novosti și TASS. „În același timp, discuțiile au fost utile”. „Există foarte puține progrese în ceea ce privește partea de fond a problemelor existente”, l-a citat Interfax. „Există riscul unor noi tensiuni”.

Ambasada americană nu a avut nici un comentariu cu privire la discuții.

Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice, este cel mai înalt oficial american care vizitează Moscova în ultimii ani. El a declarat că scopul vizitei sale este căutarea unor relaţii "stabile şi predictibile" între Rusia şi SUA.

Vizita ei vine pe fondul unui efort al administrației președintelui Joe Biden de a scoate relațiile dintre Washington și Moscova din impasul în care se află cel puțin din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început conflictul din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiști susținuți de Rusia.

În aprilie, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că relațiile bilaterale sunt acum chiar mai rele decât în timpul Războiului Rece.

Biden l-a întâlnit pe președintele Vladimir Putin la Geneva în iunie, ca parte a efortului de a opri declinul din relații, dar au existat puține indicii de progres atunci.

Cele două țări au recurs la expulzări de personal diplomatic și închiderea consulatelor, iar Rusia, la începutul acestui an, a interzis ambasadei americane de la Moscova să angajeze cetățeni străini, desemnând Statele Unite ca „stat neprietenos”.

Ambasadorul SUA în Rusia a avertizat că serviciile de vize pentru ruși vor fi afectate de lipsa de personal la ambasadă.

Riabkov a fost citat spunând că el și Nuland nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește personalul misiunilor diplomatice.

În cadrul vizitei sale de trei zile, Nuland urmează să se întâlnească cu principalul consilier de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, la 13 octombrie, și cu cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil ca şi ea pentru dosarul ucrainean, şi cu consilierul pentru afaceri internaţionale al Kremlinului, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA.

Această vizită a subsecretarului de stat american a fost posibilă după ce Rusia a exclus-o pe Victoria Nuland de pe lista sa cu sancţiuni, iar SUA au procedat într-un mod similar în privinţa unui oficial rus, în virtutea principiului de paritate. Astfel, Statele Unite l-au eliminat de pe lista sa cu sancţiuni pe directorului adjunct al Departamentului de neproliferare şi control al armelor din Ministerul rus de Externe, Konstantin Voronţov, potrivit EFE.

Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat, într-o reacţia la o propunere a Congresului SUA de a expulza 300 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, că aceasta ar duce la închiderea misiunilor diplomatice din Federaţia Rusă dacă va fi pusă în practică, conform Reuters.

Citeste si:

Rusia o scoate pe Victoria Nuland de pe lista cu persoane indezirabile pentru ca secretarul de stat SUA să poată efectua o vizită la Moscova

Rusia o va scoate de pe lista neagră cu persoane non-grata pe subsecretarul american de stat Victoria Nuland, astfel încât acesta să poată efectua o vizită oficială la Moscova, după ce...

Cât de greu va fi mandatul viitorului cancelar al Germaniei. Marile provocări globale pe care le va avea de înfruntat ANALIZĂ

Discuțiile pentru formarea unei coaliții și desemnarea unui nou cancelar în Germania sunt în toi, iar actualitatea politică internațională presează. După ultimele trei alegeri generale...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă