Vești proaste pentru șoferii României! Cât a ajuns să coste 1 litru de carburant la pompă

1 lună in urmă 1

Sunt vești proaste pentru șoferii din România. Carburanții se tot scumpesc, astfel că șoferii au ajuns să plătească pentru un litru de benzină sau de motorină aproape cât plăteau înainte de pandemie.

Vești proaste pentru șoferii României!

Astfel, în urmă cu două săptămâni șoferii români plăteau pentru un litru de benzină sau de motorină sub 5 lei, însă acum prețul este de 5,2-5,3 lei pe litru.

Reprezentanții benzinăriilor anunță că aceste scumpiri se datorează majorării accizei și a evoluției cotației barilului de petrol. Șoferii din București care au mers la pompă marți, 23 februarie, au plătit pentru un litru de benzină standardad între 5,14 și 5,24 lei, în timp ce pentru motorina standard au plătit între 5,19 și 5,31 lei. Spre exemplu, în Arad, prețul unui litru de benzină a ajuns marți, 23 februarie, la 5,39 lei. În noiembrie 2020, șoferii plăteau pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină, 4,38 lei.

Creșterea este determinată de doi factori ce stabilesc prețul carburantului, și anume cotația internațională a țițeiului, respectiv fiscalitatea. Barilul Brent s-a majorat cu 9 dolari față de începutul anului, iar de la 1 ianuarie, statul a majorat nivelul accizei la carburant.

Ce spun economiștii

Economiștii avertizează că prețurile tot mai mari la carburanți vor duce la scumpiri în lanț.

”Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

„Componenta de costuri cu transportul e în costul fiecărui produs. Trebuie să ținem cont că suntem într-un moment de echilibru în care prețul se stabilizează din nou. Eu nu întrevăd o creștere dramatică în continuare a prețului barilului Brent. Eu cred că 65 e limita de sus, nu întrevăd pentru 2021 în niciun caz depășirea limitei de 70. Accizele au fost deja mărite, iar prin urmare o să constatăm o stabilitate a prețului.

Pe termen scurt, va fi o oarecare ajustare care poate fi amplificată dacă activitatea economică revine la un nivel comparabil cu cel dinainte de criza pandemică. Nu întrevăd niciun motiv de creștere. În momentul de față, raportul dintre cerere și ofertă este echilibrat. Cei doi fac importanți – cotația și fiscalitatea – nu mai au motive să varieze semnificativ. Eu cred că suntem la un nivel de echilibru în jurul cărora vor fi variați foarte mici”, a spus și Radu Dudău, conform europalibera.org.

The post Vești proaste pentru șoferii României! Cât a ajuns să coste 1 litru de carburant la pompă appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă