Veste genială pentru persoanele cu handicap. Vor putea opta pentru decontarea carburantului în locul biletelor de tren sau autobuz. Care este procedura exactă

1 lună in urmă 2

Persoanele cu handicap pot opta pentru decontarea carburantului în locul biletelor de autobuz sau de tren. Noul an vine cu noutăți pentru persoanele cu handicap în ceea ce privește gratuitatea pe transportul interurban. Autoritățile au decis ca persoanele încadrate în gradul accentuat și grav de handicap, să poată alege între decontarea costului de combustibil consumat pentru a se deplasa cu mașina sau gratuitatea pentru deplasarea interurbană.

Procedura nu este foarte simplă. Implică deplasarea la sediu de mai multe ori sau trimiterea documentelor prin poștă. Cu toate acestea, există și un risc, nimeni nu poate garanta faptul că documentele vor ajunge la destinație. Numărul de călătorii contează, nu se știe sigur dacă se face o singură decontare anuală.

Veste bună pentru persoanele cu handicap

Doar persoanele ce sunt încadrate în grad de handicap grav și accentuat pot beneficia de acest ajutor. Ei trebuie sa completeze o cerere-tip în care trebuie să-și exprime opțiunea  cu privire la decontarea carburantului sau dacă doresc eliberarea biletelor gratuite pentru transportul interurban. În cazul în care persoana a ales să primească banii pe carburant, nu mai poate solicita și acordarea gratuității la transportul interurban în baza biletelor.

Legea prevede faptul că decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul nu poate depăși suma de 1.500 de lei anual pentru persoanele cu un grad de handicap grav. Pentru persoanele ce au un grad de handicap accentuat, suma nu poate depăși 750 de lei anual. Calculul sumei pentru care se decontează carburantul se realizează pe baza tarifelor legitimațiilor de călătorie pentru călătorie cu trenul IR. Se calculează numărul de km parcurși de persoana cu handicap, cuprinsă între localitatea din care pleacă și localitatea de destinație declarată. Distanțele se stabilesc pe site-ul : https://distanta.ro/.

Cum se face decontarea

Decontarea carburantului se face doar în momentul în care persoana depune documente justificate în perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap. De asemenea, și calculul distanței pe care se decontează și numărul de călătorii este necesar. Odată depuse documentele, decontarea se face în termen de 60 de zile în contul beneficiarului. Indiferent de gradul de handicap, decontarea nu se poate face o singură dată pe an

. În cazul în care tariful prevăzut în Convenție pentru numărul de kilometri efectuați este mai mare decât cea de pe bonul fiscal, suma maximă ce poate fi decontată este suma prevăzută pe bonul fiscal. Călătoriile cu autobuzul nu pot fi decontate deoarece există alternativa gratuității la transportul interurban. De asemenea, nici călătorii cu taxiul nu pot fi decontate. Cererile pentru decont se pot depune la sediul DGASPC.

The post Veste genială pentru persoanele cu handicap. Vor putea opta pentru decontarea carburantului în locul biletelor de tren sau autobuz. Care este procedura exactă appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă