Veste bună pentru români. ANRE a hotărât. Românii vor primi compensaţii şi despăgubiri dacă au energia electrică întreruptă!

3 săptămâni in urmă 21

Românii vor primi compensaţii şi despăgubiri dacă au energia electrică întreruptă! Regulile vor fi aplicate în cazul în care au loc deranjamente. În cazuri speciale, firmele vor plăti simultan despăgubirile şi compensaţii clienţilor afectaţi!

Ce spune Ordinul 25/2021 al ANRE care a intrat recent în vigoare:

Potrivit Economica.net, punctul 5.3 se modifică și va avea următorul cuprins: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

“În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”, se arăta în noua reglementare.

Compensațiile se acordă în general în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat, și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei petru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune.

Despăgubirile sunt plătite în general în cazul în care apar defecțiuni ale aparatelor casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune. Cităm dintr-o reglementare mai veche a ANRE:

“Utilizatorul are dreptul să primească despăgubiri pentru daune materiale produse ca urmare a nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă privind continuitatea alimentării cu energie electrică şi calitatea tehnică a energiei electrice distribuite, stabiliţi în Standardul de performanţă, precum şi ca urmare a întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. Despăgubirea se calculează la nivelul prejudiciului suferit”.

Dacă vi se oprește alimentarea cu energie prea mult timp sau prea des și dacă ați suferit vreo daună la oprirea sau la reluarea alimentării, de acum puteți primi și compensații și despăgubiri. Nu ca până acum, când primeați fie una, fie alta, pe cea cu valoarea cea mai mare.

Citeşte şi: ANRE, amenzi fabuloase pentru Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Au încălcat DIN NOU regulile privind liberalizarea pieţei de energie electrică
 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă