Verificarea plagiatelor: Cele mai mari universități din România cer Ministerului Educației ca fondurile pentru analiza doctoratelor “să poată fi reportate pentru anii viitori”

1 lună in urmă 55

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/10/universitaria.jpg
Consorțiul Universitaria, ce reunește unele dintre cele mai mari universități din România, solicită ca fondurile alocate de Ministerul Educației pentru verificarea doctoratelor “să poată fi raportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale”. Cererea vine la o lună și jumătate după ce Ministerul e emis Ordinul privind verificarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016, prin care universităților li se cere să elaboreze și să publice o strategie în acest sens până la sfârșitul anului 2021 și în baza acestei strategii să analizeze tezele de doctorat, finanțarea pentru anul în curs a acestui proces fiind de 25 de milioane de lei. Nu e clar, pentru moment, dacă solicitarea se referă și la amânarea verificărilor efective ale plagiatelor în tezele de doctorat.
  • Consorțiul Universitaria reunește Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, și doi noi membri asociați, Universitatea din Craiova și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Acestora din urmă li s-au adăugat alți doi noi membri asociați la sfârșitul săptămânii trecute: Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

În urma unei întâlniri desfășurate în ultimele zile, Consorțiul Universitaria a emis o rezoluție în care cere, printre altele, ca fondurile pentru procesul de verificare a tezelor de doctorat să fie raportate și, în plus, acestea să poată veni sub forma unor “granturi multianuale, concomitent cu eliminarea restricțiilor în privința cheltuielilor eligibile”. În acest sens, oreganizația invocă motivul “constrângerilor temporale din acest an”.

Mai precis, rezoluția cere, între alte solicitări legate în bună măsură de pandemie și de finanțarea cercetării:

  • “Solicităm ca fondurile alocate de Ministerul Educației în baza Ordinului nr. 5255/2021, având în vedere constrângerile temporale din acest an, să poată fi reportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale, concomitent cu eliminarea restricțiilor în privința categoriilor de cheltuieli eligibile.”

Ordinul 5255/2021, emis în septembrie, este cel referitor la “verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016’.

Acesta prevede, între altele:

  • “Instituţiile de învăţământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, au obligaţia să elaboreze o strategie proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat şi să demareze activitatea de verificare a respectării eticii şi deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat.”
  • “Strategia proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat menţionată la alin. (1) va fi elaborată şi publicată pe site-ul fiecărei universităţi până la sfârşitul anului 2021.”
  • “Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituţie de învăţământ superior. Conducerea şcolilor doctorale susţine activitatea de verificare.”
  • “Verificarea tezelor de doctorat în universitatea în care s-a susţinut doctoratul este independentă de verificarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi se face în cadrul mecanismelor interne de asigurare a calităţii. CNATDCU analizează orice sesizare, conform regulamentului propriu.”
  • “Ministerul Educaţiei asigură finanţarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru activitatea de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat.”
  • “Finanţarea activităţilor de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat se face în anul 2021 din fondul pentru finanţarea situaţiilor speciale conform prevederilor legale, în cuantum de 25.017.031 lei.”

Vezi textul complet al Rezoluției Consorțiului Universitaria:

Citește și:
OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare
Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Articolul Verificarea plagiatelor: Cele mai mari universități din România cer Ministerului Educației ca fondurile pentru analiza doctoratelor “să poată fi reportate pentru anii viitori” apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă