Vasile „Țeavă” Popa, cascadorul care a jucat în sute de filme, a murit. „Arta filmului românesc va fi mult mai săracă”

1 lună in urmă 1

Vasile Popa a murit duminică seară la vârsta de 73 de ani. Fostul cascador, cunoscut sub numele de „Țeavă” a avut la activ peste 400 de filme în care a jucat alături de toții marii actori ai țării.

„Suntem profund îndureraţi de dispariţia dragului nostru mentor, coleg și prieten, maestrul Popa Vasile, omul care ne-a dăruit dragostea, curajul și profesionalismul său artistic, caracterul și puterea de a înfrunta moartea în realizarea actului artistic. A fost în permanență un erou omniprezent în multiplele acţiuni umanitare la care a participat pentru salvări de vieţi omeneşti (la cutremurul din 1977, Revoluţia din Decembrie 1989, inundaţii, deszăpeziri și alte activiăți sociale de voluntariat).

Maestrul „Țeavă” , a fost și va rămâne pentru noi cascadorii, omul care ne-a modelat în arta cinematografică. Un om modest și simplu, incontestabil. O figură a portretului cinematografic extrem de realistă și expresivă, „Țeavă”, a fost un artist complet, inovativ și inventiv în aproape toate domeniile artistice de acțiune (cascador, actor, coordonator și bun profesor al mişcării scenice). Arta filmului romanesc va fi mult mai săracă fără „Țeavă”, la fel și pentru noi cascadorii”, a anunțat Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, într-un comunicat.

Sportiv la clubul Dinamo, Vasile Popa a fost remarcat în timpul unui meci de box de regizorul Sergiu Nicolaescu, care i-a propus să devină cascador.

Vasile Popa rememora pentru Libertatea: ”Am bătut și am împușcat numai comuniști în filme! Doamne, ce mai trăgeam în ei! Fără milă!”.

Acesta adăuga, în urmă cu 4 ani: ”Asta a fost destinul meu, să fiu erou negativ. Nu puteam să joc în Făt Frumos, că nu mă ajuta fața. D-aia am jucat aproape numai în roluri negative!”.

Trupul neînsuflețit al celui care a fost Vasile Popa va fi depus la Sf. Biserică – Hramul Adormirii Maici Domnului din localitatea Brezoaiele (Bulgaru), județul Dâmbovița. Înmormântarea va avea loc marți, 09.03.2021, la orele 13:00.

FOTO: Libertatea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă