Vasile Dîncu (PSD) despre o posibilă reformă electorală: „Trebuie ţinut cont de cultura patriarhală bazată pe lideri și lipsa de descentralizare a României”

1 săptămână in urmă 16

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 19:05

130 citiri

Vicepreşedintele Senatului Vasile Dîncu (PSD) este de părere că un Cod electoral în România trebuie gândit sistemic, diferenţiat pentru alegerile generale şi cele locale.

"Ar trebui un Cod electoral pe care să îl gândim sistemic, (...) să îl compatibilizăm cu toată practica noastră electorală. Eu consider că trebuie să avem un tratament diferenţiat al alegerilor locale de cele generale pentru că nu sunt valabile aceleaşi principii. (...) Trebuie să ne gândim la două precondiţii ale construcţiei unui cod electoral. Prima ar fi studiul şi înţelegerea culturii politice din România. Dacă vrem să facem un sistem extraordinar, galactic, valabil pentru ţările nordice, de exemplu, pe noi nu cred că ne ajută. Din studiile pe care le fac, găsesc câteva dimensiuni ale culturii politice care arată că suntem o cultură politică de tip patriarhal destul de primitivă", a afirmat Dîncu, joi, la dezbaterea organizată de Expert Forum "Ce ne facem cu reforma electorală?".

El a explicat că 30% dintre cei care votează sunt informaţi despre ceea ce se întâmplă în spaţiul politic, iar între 10 şi 13% dintre alegătorii care au fost la vot declară, la exit poll, că s-au decis în ultima zi.

"De ceea ce mi se pare că trebuie să ţinem cont (...) este volatilitatea electorală foarte mare. În ultimii 10 ani, 60% dintre cei pe care i-am studiat declară că s-au mutat de la un partid la altul, adică au migrat, s-au mişcat între partidele mari - PDL înainte, PNL şi PSD", a adăugat Dîncu.

Potrivit social-democratului, trebuie ţinut cont şi de cultura patriarhală bazată pe lideri, neîncrederea în alegeri, lipsa de descentralizare a României.

Referitor la votul electronic, el susţine că acesta este "o opţiune frumoasă, un vis, dar foarte greu de realizat".

"Ar fi interesant dacă am introduce experienţa votului electronic. Unii au renunţat la ea, se pare că Estonia, după câţiva ani de experienţă. Noi suntem pe ultimul loc la experienţă digitală, suntem pe locul 27 în Europa. Dacă ne uităm la vârsta tânără, avem peste 50% experienţă digitală, dar cei de peste 55 ani, care sunt cea mai mare parte a votanţilor, aceştia au competenţe în jur de 20%. Este o opţiune frumoasă, aşa un vis al nostru, dar este foarte greu de realizat", a precizat Vasile Dîncu.

El mai susţine că "finanţarea continuă a partidelor politice şi apoi finanţarea şi în campaniile electorale reprezintă un exces".

"Finanţarea în perioadele ne-electorale transformă viaţa politică, şi chiar media o transformă, în altceva decât ar trebui să fie. Consultanţii electorali devin consultanţi permanenţi şi viaţa politică se transformă continuu într-o bătălie politică, în care realitatea la un moment dat este ceea care primează şi nu marile probleme pe care le are societatea", a adăugat senatorul PSD.

Citeste si:

 „Nu ne înghesuim noi să votăm un guvern pe care tocmai l-am dat jos. Nu există niciun semn de înțelegere în alianță”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că PSD nu se va "înghesui" să voteze un guvern format din miniştri ai USR, el arătând că PSD a înaintat şi a votat o...

Noua conducere a PNL Timişoara i-a exclus din partid pe liberalii ostili de la alegerile interne locale

Biroul Permanent Local (BPL) al PNL Timişoara a decis prin vot secret, în şedinţa de luni seara, înaintarea către Biroul Politic Judeţean al PNL Timiş a propunerii de excludere din partid a...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă