Vârsta la care tinerii români pleacă de acasă. Latinii sunt mai boemi decât nordicii, preferă să stea pe banii părinților

2 luni in urmă 572

Tinerii români părăsesc casa părintească la aproape 28 de ani, conform celor mai recente statistici furnizate de Eurostat.

La baza acestor decizii stau o serie de factori, susțin specialiștii, care notează că primele care părăsesc căminul sunt fetele, în timp ce băieții pleacă mai târziu.

Concret, cel mai târziu dintre europeni părăsesc casa părintească croații, la 32 de ani. Pe următorul loc în clasament se situează slovacii, care pleacă din casa părinților la aproape 31 de ani.

Târziu aleg să plece din casa părintească și maltezii și italienii, precum și portughezii. Aceștia din urmă părăsesc căminul familial la vârsta de 30 de ani.

Se implică târziu în viața profesională

La pol opus se situează tinerii din Danemarca. Aceștia pleacă de acasă la aproape 21 de ani în timp ce suedezii părăsesc căminul la nici 18 ani.

Specialiștii susțin că există o serie de explicații pentru aceste decizii. De pildă, în cazul latinilor, ține și de modelul cultural, ei fiind mai boemi decât nordicii.

Așadar, se merge pe ideea că e mai simplu să stea acasă, la părinți, fără a avea vreun fel de activități. În consecință, aceşti tineri încep să se implice în viaţa profesională după 25 de ani.

Optează pentru ajutorul de șomaj

"Până atunci, unii fie copilăresc, alţii speră că mai devreme sau mai târziu va apărea locul de muncă ideal, unii şi-au ratat şansa de a intra la o instituţie de învăţământ superior şi mai încearcă. Explicaţiile sunt multe. În ţările nordice, tânărul este educat încă de la vârste fragede să înceapă să pună bazele unei activităţi profesionale, tocmai în ideea că, odată activ pe piaţa muncii, poate evolua mai uşor. La noi gândirea e complet diferită", a explicat Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră.

Un alt motiv pentru care absolvenţii preferă să stea acasă, pe banii părinţilor sau beneficiind o perioadă de ajutor de şomaj, oferit și de autoritățile române.

În Uniunea Europeană, bărbaţii au părăsit casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,4 ani, tendință observată în toate ţările, cu excepţia Suediei, unde fetele au plecat în medie cu 0,1 ani după bărbați.

Cele mai mari diferenţe de sexe s-au înregistrat în România, unde bărbaţii au plecat la 30 ani, iar femeile la 25,5 ani, (diferenţa de 4,5 ani), urmată de Bulgaria, cu o diferenţă 4,2 ani. Suedia, Luxemburg şi Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje dintre sexe.

Citeste si:

Românii și danezii, campioni la ”băut intensiv”. Topul european al consumului de alcool

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă