Varianta mai contagioasă ca tulpina Delta, este alertă medicală. „E important de văzut în ce măsură îi afectează pe cei care s-au vaccinat”

2 luni in urmă 35

„Lambda este o variantă de interes, în acest moment, nu de îngrijorare. Aceasta a fost descoperită în America de Sud. Interesul față de varianta Lambda este legată de creșterea numărului de cazuri în special în Peru, unde a fost identificată pentru prima dată în luna octombrie 2020. Au trecut aproximativ 10 luni de atunci, timp în care s-a observat că în ciuda vaccinării în Peru, numărul vaccinărilor cu Lambda crește semnificativ și s-a extins și în alte țări din America de Sud.

Însă, în America de Sud, în special în Peru, vaccinul anti-COVID folosit este cel de la SINOVAC din China. Există astfel un semn de întrebare în legătură cu eficacitatea acestuia în legătură cu varianta Lambda. Ar fi posibil ca această creștere a numărului de infectări cu Lambda în America de Sud să fie legată de utilizarea acestui ser pentru campania de vaccinare”, explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, pentru Ziare.com.

”În afara de America de Sud, varianta a mai fost identificată în Japonia unde este un sistem de secvențiere bine pus la punct. Acum suntem în faza în care trebuie realizate mai multe studii care să releve în ce măsură această variantă se transmite mai mult, în ce măsură conviețuiește în teritoriile în care Delta este dominantă și în ce măsură poate intra în competiție cu aceasta. Apoi este important de văzut în ce măsură îi infectează pe cei care s-au vaccinat”, a mai spus medicul Marius Geantă.

Citeşte şi Mutaţia Epsilon şi varianta Lambda, mai periculoase ca tulpina Delta

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, s-ar putea să fi determinat o adaptare a coronavirusului ce a dus la apariția variantei Lambda, arată un studiu preliminar realizat de cercetători din Chile. Tocmai de aceea, autorii studiului sugerează că programele de vaccinare care se desfășoară în regiuni atinse de COVID ar trebui să se facă „sub o strictă supraveghere”, scrie Digi 24.

Acest vaccin funcționează pe bază de virus inactivat, iar studiile au arătat că provoacă anticorpi neutralizanți, dar în cantități mai mici decât în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală.

„Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.

De altfel, un studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19 s-a dovedit a fi mult mai puţin eficient în dominuarea simptomelor provocate de infectarea cu variantele Delta şi Lambda ale coronavirusului decât în cazul tulpinii originale. Concluziile studiului par să contrazică studiile mai reduse publicate de compania farmaceutică ce sugerează că o singură doză de ser este eficientă împotriva variantei Delta, scrie The New York Times. Noul studiu nu a fost recenzat de specialişti, ci publicat pre-print. El vine cu observaţii că serul AstraZeneca are doar 33% eficienţă împotriva bolii simptomatice prvocate de varianta Delta.

„Mesajul pe care vrem să îl transmite nu este acela că oamenii nu ar trebui să facă vaccinul Johnson & Johnson, dar sperăm că în viitor, va fi completat fie cu o altă doză a J&J, fie cu una Pfizer sau Moderna”, a declarat liderul studiului, Nathaniel Landau, virolog la Grossman School of Medicine de la Universitatea New York.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă