VAR, tichie de mărgăritar

4 săptămâni in urmă 21

Articol de - Publicat luni, 20 decembrie 2021, 09:59 / Actualizat luni, 20 decembrie 2021 09:59

Arbitrajul video ar trebui să fie disponibil din vara viitoare. Sistemul e util, doar că el arată ca un moft și ca o sfidare a unor fotbaliști care nu mai au bani nici de chirii, nici de mâncare

Cluburile românești produc puțini fotbaliști buni și nici nu mai sunt capabile să atragă străini de calitate, de când au speriat Europa, Africa și America de Sud cu păcălelile pe care le-au orchestrat. Unele păcăleli au fost programate, altele așa s-au nimerit.

În campionatul pentru care televiziunile plătesc 28 de milioane de euro pe sezon există jucători neplătiți de 6 luni. Situații grave sunt la Mediaș și la Clinceni, însă datorii către angajați au mai toate cluburile.

La Gaz Metan și la Academica, fotbaliștii sunt aproape de disperare. A devenit cunoscut cazul lui Alceus, haitianul căruia nevasta i-a cumpărat un bilet de avion pentru ca el să nu rămână captiv în România pe parcursul vacanței din iarna aceasta.

În afara drepturilor TV, echipele mai au bani din primării și din consilii locale, din sponsorizări. Oricât de mulți ar fi, banii tot nu le ajung și pentru salarii. Oamenii au alte preocupări, ei insistă de luni de zile pentru introducerea VAR în Liga 1, un sistem science-fiction într-un mediu sărac, înapoiat. Va fi ca și cum Becali și-ar mâna oile cu Maybach.

Integritate cu oameni nemâncați?

Străinii de la Mediaș au petrecut lunile recente în negocieri cu proprietarii apartamentelor în care locuiesc, speriați că se vor trezi în stradă. Le mai poți pretinde să fie preocupați de salvarea de la retrogradare, să se antreneze la maximum și să-și rupă picioarele pentru club? 

Când vezi într-un meci o eroare a unui fotbalist neplătit de o jumătate de an sau un cartonaș galben pe care parcă l-ar fi cerut te poți întreba dacă nu cumva jucătorii s-au apucat să câștige bani din bilete de pariuri, dacă salarii și prime n-au văzut de atâtea luni de zile?

VAR, tichie de mărgăritar

Bryan Alceus (stânga), de la Gaz Metan, n-a mai primit niciun ban de 4 luni FOTO: sportpictures.eu

Când juca la Hapoel Tel Aviv, Pintilii a povestit că în Israel erau garantate salariile: „Liga de aici blochează banii din drepturile TV în limita bugetului de salarii. Dacă vrei să angajezi fotbaliști mai mulți și mai scumpi, trebuie să demonstrezi că ai resurse ca să acoperi costurile”.

În România nu ar fi posibil, Federația și LPF nu intervin ca în Israel pentru că formațiile rostogolesc datorii vechi, ele au nevoie de drepturile TV ca să stingă restanțe de luni de zile.

Comportamentul cluburilor nu mai e cunoscut doar aici. FIFPro, sindicatul mondial, a protestat oficial în septembrie: „Suntem sătui de administratorii fotbalului din România, ei arată încontinuu că nu le pasă de jucători!”.

„Doar e bun, îl duc în Moldova!”

Toată lumea a aflat, așa că agenții și fotbaliștii buni se feresc de campionatul acesta. Un impresar care cunoaște și situația de la Sheriff Tiraspol explică de ce românii nu vor mai avea acces la străini foarte buni: „Din România încă n-am încasat comisionul pentru un transfer făcut în 2020! La Tiraspol, salariile nu întârzie nicio zi și comisionele sunt plătite și ele la datele stabilite. Oricare agent ar duce un jucător la Sheriff, nu l-ar propune în Liga 1”.

Mai vin numai străini care chiar nu găsesc alți angajatori, în alte țări. Sunt puține cluburile care au investit serios în centre de tineret, deci nici români excelenți nu au de unde să apară. 

Rezultatele se văd deja, Liga 1 e a 37-a competiție din Europa în clasamentul coeficienților în sezonul acesta european. Nimeni din FRF, din LPF nu a vorbit despre vreo idee de redresare, despre vreun plan, toată lumea e concentrată pentru VAR.

Dacă fotbalul e tot mai slab și-l practică oameni înfometați, măcar să fie arbitrați la milimetru, cu cheltuieli de sute de mii de euro! 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă