Vandam din Videle, acuzat că a ucis un pastor gay, în Germania: „Eram în România, murea mătușa mea!”

1 lună in urmă 48

Pastorul Reinhold Zuber a fost jefuit, bătut și sufocat. Se spune că doi români l-au ucis pe bătrânul de 77 de ani, și joi a început în Germania procesul în care sunt judecați, scrie Știri Diaspora, care preia un material publicat de cotidianul Der Tagesspiegel.

Reinhold Zuber a fost găsit mort în casă după ce vecinii, îngrijorați că nu l-au mai văzut de câteva zile, au alertat poliția. Pastorul ar fi fost ucis de doi tineri români, Vandam G. și Cristian-Cosmin C., pe care îi plătise pentru a întreține relații sexuale.

După moartea violentă a pastorului, doi români, de 21 și 24 de ani au fost arestați în România, la Videle, fiind principalii suspecți, după ce anchetatorii au stabilit că făceau parte din anturajul victimei. Mai mult, unul din ei a locuit o perioadă în apartamentul acestuia.

Pastorul nu făcea un secret din faptul că era gay, iar locuința lui era frecventată de bărbați tineri.

 „Eram în România, murea mătușa mea!”Apartamentul în care a a avut loc crima. Foto: Bild

Anchetatorii germani au stabilit că românul care a locuit în apartamentul lui Zuber s-a decis să-l jefuiască și l-a implicat în planul său și pe al doilea român, dar și pe un al treilea suspect, tot român.

„Nu sunt gay, fac asta pentru bani!“

„Nu l-am ucis pe Reinhold Zuber, sunt nevinovat“, a declarat joi românul Vandam G. în fața instanței din Berlin. Cristian-Cosmin C. a decis să nu facă niciun fel de declarații în instanță. Vandam G., pe de altă parte, apărat de avocatul Robert Tietze, a dat o declarație pe care acesta din urmă a citet-o în numele său, dar a refuzat să răspundă la întrebări.

Vandam G. a spus instanței că a lucrat „ca prostituat în cartierul gay” din Berlin-Schöneberg. De fapt, el spune că a vrut să se devină mecanic auto, dar nu a putut să găsească un loc de ucenic într-un atelier.

 „Eram în România, murea mătușa mea!”Vandam G., în instanță. Foto: bz-berlin.de

Ca să câștige bani pentru a-și întreține partenera și pe cei doi copii, el s-a oferit bărbaților. Este incomod pentru el să dezvăluie astfel de detalii intime, a spus avocatul. De fapt, el nu este gay, Vandam G. menționează că face asta doar pentru bani.

În seara zilei de 30 iunie 2020, tânărul de 21 de ani aștepta clienții pe stradă. În jurul orei 19.00, „un domn în vârstă” i-a vorbit. Au ajuns rapid la un acord: 80 de euro pentru a-l satisface oral. A mers cu pastorul într-un taxi până la apartamentul său din Berlin-Moabit, unde acesta i-a oferit ceva de băut, i-a arătat fotografii vechi și a vrut să vorbească cu el.

 „Eram în România, murea mătușa mea!”Criminaliști intrând în clădirea în care a avut loc crima. Foto: Bild

Vandam G. spune că nu a fost interesat de o conversație, a înțeles doar puțin și a vrut să rezolve problema rapid. Au intrat în dormitor. Sexul „a funcționat doar pe jumătate”, motiv pentru care Zuber ar fi vrut ca Vandam să continue. A refuzat, dar pastorul nu a renunțat. Situația a devenit „incomodă”. Vandam G. a părăsit în cele din urmă apartamentul, după ce a stat acolo aproximativ o oră.

A doua zi a condus în România cu partenera și copiii săi pentru că mătușa lui era pe moarte. Călătoria fusese planificată de mult timp. Apărarea a depus o scrisoare din partea autorităților pentru a dovedi că Vandam G. a trecut frontiera maghiară-română la ora 4.16 dimineața, pe 2 iulie. Câteva zile mai târziu, mătușa lui a murit. Apărarea dovedește acest lucru și cu un document.

 „Eram în România, murea mătușa mea!”Patorul pe care românii sunt acuzați că l-au ucis. Foto: Poliția germană

Un al treilea român, complice, e de negăsit

În afara procesului, avocatul lui Vandam G a spus că pe o masă din apartamentul victimei erau câteva sute de euro, astfel că varianta crimei din cauza jafului eșuat, nu ar trebui să fie menținută. El mai spune că un vecin susține că l-a văzut pe pastor în seara de 1 iulie, când Vandam G. se îndrepta de mult spre România.

 „Eram în România, murea mătușa mea!”Cristian Cosmin C. Foto: bz-berlin-de

În ceea ce îl privește pe celălalt inculpat, potrivit procuraturii publice, Cristian-Cosmin C. și pastorul Zuber aveau o relație intimă. Potrivit parchetului, inculpatul ar fi avut impresia că Reinhold Zuber este bogat.

Anchetatorii cred că acesta i-a informat despre acest lucru pe Vandam G. și pe complicele necunoscut. Pe 30 iunie sau 1 iulie, Cristian i-ar fi lăsat pe ceilalți doi bărbați să intre în apartament în jurul orei 19.45. În timp ce Cristian-Cosmin C. căuta obiecte de valoare, ceilalți doi abuzau de vârstnic.

Vandam G. l-ar fi lovit pe pastorul în vârstă de 77 de ani în față, potrivit rechizitoriului. Complicele necunoscut îl ajutase „probabil”, spune procurorul. Poate pentru că pastorul strigase după ajutor, Vandam G. l-a sufocat pe acesta cu o pernă în față împreună cu celălat complice, până când bărbatul a murit.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă