Vânătoare la Cârlogani. Episodul unu din zece: “O fi vânătoarea pasiune, dar ce facem aici e dambla" VIDEO

1 lună in urmă 1

“O fi vânătoarea pasiune, dar ce facem aici e dambla”, uite așa a spus într-o dimineață nea Nelu a lui Sterie. Despre această dambla a vânătorii vom povesti împreună cu Viorel Păcală, Liviu Dinu și prietenii lor din Cârlogani, în acest serial VIDEO Perspektiva.

Se trage după fazan, și se ochește și șacal. Se trage după iepure, și se țintește și vulpe. Dar mai mult ca orice contează a fi împreună. În mersul ăla molcom peste dealuri în care înfrunți mărăcinișul și necunoscutul. Are bucuria lui acel festin homeric de la prânz. Are magia ei această înghițire a omului de către sălbăticie, această pierdere a omului în natură, pe cărări prin care neprevăzutul își arată priceperea.

Și mare lucru este că nimeni nu-și bate capul să înțeleagă toate aceste amiciții. Cu sălbăticiunea, cu natura, cu necunoscutul. Se leagă vorba prieteniei, se invocă spiritele vreunui legământ vechi?

Este acolo, o vezi și nu e, un pic de scorneală, un pic de poezie, un fel de înfruntare a limitelor proprii.

Totul începe cu ciocănitul în geam la 4 dimineața a câinelui Matilda. Păcală știe că nu i-a spus Matildei de vănâtoare. De unde știe însă ea, așa precis, ora și ziua? Nu se știe. Începe vănâtoarea, ce mai! Vănâtoarea la Cârlogani. Păcală, ce să mai facă? Sus! Gata se trezește și-și face ranița.
O umple cu șunci afumate, făcute de mâna lui. Pune ceapă, usturoi și murătură. Sunt toate balamucele astea gata pentru festinul de la prânz, din mijlocul pădurii. Unde fiecare mănâncă de la celălalt, că așa-i pofta și ritualul.

La ora șase fix, când nu se crapă de ziua bine, Păcală, pușca, ranița și Matilda lui ajung la Liviu.
Și Liviu se aruncă-n cizmele lui taică-su și pleacă luând cu el curiozitatea și inocența, sarea și piperul limbariței. Liviu nicicând n-a pus ochiul pe trăgaci. Dacă Păcală ochește cu pușca lui cu o țeavă vreun iepure, Liviu vânează doar deșertăciunile lumii, poveștile. Și așa de înarmați, doi oameni și o Matildă pleacă la deal după vânat mic.

Când se întâlnesc cu prietenii vănâtori își urează mistici: C...t pe țeavă! Căci dacă urezi de bine, nu prinzi nici o coadă de vulpe. Încă o mistică întâlnim în mersul vânătorii. Și după cum vedeți nici nu s-a intrat în pădure. Cum azi e duminică, putem să ne punem în pielea acestei întâlniri cu sălbăticia. Putem trâi ritualul vănâtorii la Cârlogani. Prilej de încercat forțele omenești, prilej de stat împreună, prilej de trăit în magie, în natură, în necunoscut, în regimul armelor și fabulației.

Episodul unu Vănătoare la Cârlogani AICI:

P.S.: Această vănătoare la Cârlogani se face în deplină legalitate. Nu promovăm cruzimea, braconajul. Povestim despre DAMBLA.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă