Valul 4 al pandemiei vine cu primele restricţii în Ilfov. În Chiajna, nunţile şi botezurile vor fi organizate cu mai puţini invitaţi

1 lună in urmă 25

Ușor, ușor, odată cu valul 4 al pandemiei, revin și restricțiile anti-COVID. La Chiajna, o comună de lângă București, s-a depășit pragul de două cazuri la mia de locuitori. Asta înseamnă, de exemplu, mai puțini invitați la nunţi sau botezuri. Nu trebuie neglijată nici masca, obligatorie în spațiile publice aglomerate. Însă îngrijorarea se citește doar în statisticele autorităților, nu și pe chipul oamenilor.

După o vară liniştită, restricţiile au revenit. Însă mulți dintre locuitori sunt relaxați. În cea mai aglomerată zonă din comună, stau cu masca pe cot sau sub bărbie. Deși legea spune clar: în spațiile publice, cum sunt piețele sau stațiile de autobuz, purtarea e obligatorie. "Nu știam, pentru că nu mi-a spus nimeni. Ar trebui purtată, dacă e aglomerată strada", spune un localnic.

Localnic: Am mască în geantă.
Reporter: Și de ce n-o porți?
Localnic: Pentru că nu pot să respir, am probleme cu respirația.

Restricţii pentru locuitorii judeţului Ilfov

Alții sunt conștienți că suntem în valul patru al pandemiei, iar pericolul încă n-a trecut. "Mă îngrijorează, bineînțeles, că am copil mic. Și e normal să avem grijă mult mai mult de noi", mărturiseşte un alt localnic. Îngrijorați sunt și organizatorii de evenimente. Odată cu noile măsuri, la evenimentele private, cum sunt nunțile sau botezurile, numărul participanților s-a redus cu 25%.

"Înseamnă să muncim încă o dată evenimentele pe care noi le-am facut o dată, de două, de trei ori. În primul rând, pe servicii, rămân costurile fixe aceleași, iar noi nu avem cum să schimbăm prețul muzicii sau fotografului", spune Carmen Ioniță, organizator de evenimente.

Organizatorii spun că e imposibil să-și anunțe unii invitați, de pe o zi pe alta, că nu-i mai pot primi la evenimente.

"Astfel de restricții abuzive oamenilor nu o să le convină și o să vină vremea când veți plăti pentru tot ceea ce faceți în mod neavenit, nelegal și netemeinic", transmite avocatul Aurel Moldovan .

Datele arată însă că Ilfov e județul cel mai afectat de coronavirus. "Daca toată lumea respecta regulile, poate nu aveam același număr de infectări. Știm foarte bine că singura soluție e vaccinarea în numar cat mai mare", spune Daniel Zamfir, prefectul județului Ilfov.

Judeţul se plasează pe locul 8 în clasamentul vaccinării. 34% din populația eligibilă s-a imunizat. În altă parte a țării, lângă Cluj, situația e și mai gravă. Comuna Beliș a intrat în scenariul roșu, după ce s-a depășit incidența de 3 cazuri la mia de locuitori.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

 „Dintr-o dată privea în gol”

1

Un bărbat dărâmat de durere a povestit trauma prin care a trecut văzându-şi soţia, mamă a trei copii şi însărcinată cu cel de-al patrulea, pierind sub ochii lui. A crezut până în ultimul moment că totul va fi bine, dar adevărul s-a dovedit a fi necruţător.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă