Vali Moraru: „Ca să înțeleg un meci cu adevărat, trebuie să-l văd la televizor!”

1 săptămână in urmă 1

Liga 1, etapa 29: Academica - Poli Iaşi, vineri, 17:30, Digi Sport 1

Liga 1, etapa 29: Gaz Metan - FC Argeş, vineri, 20:30, Digi Sport 1

Cum reușește o emisiune cu peste 10 ani de experiență, cum este Digi Sport Special, să își păstreze prospețimea, să facă publicul să revină la ea, ediție după ediție?

Încerc să găsesc ingredientele potrivite. Încurajez dezbaterea, nu-mi place când toată lumea e de acord. E adevărat, putem pleca de la niște principii comune, ba chiar ar fi potrivit să avem o scară de valori comună, dar e bine când există păreri diferite. Cred că e importantă și părerea unui specialist, dar mai cred că e la fel de importantă și părerea unui amator. Fotbalul nu e pentru specialiști, ci e pentru toată lumea. Așa că și discursul din emisiuni trebuie să fie pentru toată lumea.

Cum vezi generațiile de tineri care acum intră în presă și vor să facă jurnalism sportiv? Care sunt aptitudinile și competențele obligatorii pentru un aspirant la statutul de jurnalist sportiv?

Mă frapează când mă iau cu „dumneavoastră”, cu „domnul”. :) Parcă ieri eram în locul lor! Știu câțiva tineri jurnaliști foarte buni, mult mai buni decât mine! Ei vor ține meseria asta pe picioare, indiferent cum va arata ea peste 10 ani, să zicem. Altfel, cred că îți trebuie pasiune, în primul rând. După aceea, îți trebuie respect față de ceea ce faci și față de cei cărora te adresezi. În fine, cred că ai nevoie și de puțin talent și noroc.

AFAN te-a premiat din nou cu titlul de cel mai bun realizator de emisiuni în sezonul 2019-2020. Cum reușești să te menții pe podium? Care e secretul constanței?

AFAN a tot schimbat de-a lungul anilor modalitatea de alegere a câștigătorilor. Îi felicit pe cei de acolo în special pentru încăpățânarea de a duce mai departe acordarea premiilor, dincolo de obstacole. Constanța e una dintre calitățile care cred că ne lipsesc, ca popor. Faptul că am luat câteva premii pe parcursul ultimilor ani cred că se datorează unui soi de echilibru pe care încerc să-l aduc în orice abordare.

Pandemia a redus la tăcere tribunele. Cât de des mergeai înainte pe stadion și cât de mult îți dorești acum să o faci?

Eu m-am îndrăgostit de fotbal la televizor. Nu am avut ocazia să merg în copilărie pe stadioane importante, la meciuri importante. Și așa m-am obișnuit. Când am putut să fac acest lucru, m-am dus pe stadion cât de mult am putut. M-am bucurat de atmosfera marilor meciuri –  este inegalabilă. Totuși, ca să „înțeleg” un meci cu adevărat, trebuie să-l văd la televizor. În rest, mi-e dor să mai fac emisiuni de la stadion, au un farmec aparte. Dar mi-e dor și să merg la un meci pur și simplu, fără treabă.

Un mesaj pentru telespectatorii Digi Sport și Digi Sport Special.

Mulțumiri pentru că ne sunt alături!

Etichete: digi sport special , vali moraru
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă