Valeriu Gheorghiţă: Tinerii sub 20 de ani sunt mult mai expuşi riscului de a face miocardită după infectarea cu Covid, decât în urma vaccinării

2 luni in urmă 30

Tinerii cu vârste sub 20 de ani, în special băieţii, sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii cardiace în urma trecerii prin infecţia cu SARS-CoV-2, decât în urma vaccinării, susține coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acesta a spus că autorităţile vor derula o campanie de informare prin intermediul şcolilor pentru a convinge cât mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă, cu privire la beneficiile vaccinării anti-COVID.

 Tinerii sub 20 de ani sunt mult mai expuşi riscului de a face miocardită după infectarea cu Covid, decât în urma vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Tinerii sub 20 de ani sunt mult mai expuşi riscului de a face miocardită după infectarea cu Covid, decât în urma vaccinării

Mediafax Foto / Mediafax Foto via Hepta

"Cred în continuare că tot ce înseamnă acţiuni de informare sunt binevenite şi ar trebui să rămână elementul central al campaniei de comunicare. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în a doua jumătate a lunii august, cel puţin pentru perspectiva începerii şcolilor pregătim o campanie de comunicare şi de informare cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratele judeţene şcolare, respectiv fiecare unitate de învăţământ va avea anumite şedinţe cu părinţii, şedinţe online şi va participa un medic. (Miza este - n.r.) vaccinarea persoanelor tinere eligibile, dar nu în ultimul rând, şi poate mai important, vaccinarea părinţilor şi a bunicilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la o emisiune.

Gheorghiţă a explicat că riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală este, inclusiv în rândul copiilor, mai mare decât riscul de complicaţii post-vaccinare.

"Copiii ştim foarte clar că au un risc mic de a dezvolta forme severe. Vaccinarea, pe de altă parte, aduce beneficii clare şi în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani prin faptul că poate să reducă riscul anumitor complicaţii inflamatorii, cum este sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă. Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta complicaţii cardiace, în speţă miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea. Deci iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Atunci când ne gândim dacă vaccinez sau cu copilul şi decid că nu-l vaccinez de teama să nu facă miocardită este o abordare greşită. De ce? Pentru că prin infecţie, prin trecerea prin boală riscul de afectare e mult mai mare”, a adăugat medicul, citat de news.ro.

În România, imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare e de aproximativ 50%

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, în prezent, la nivel naţional imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populaţie.

Conform medicului, principalele trei motive pentru care oamenii ezită să se vaccineze sunt: teama de efecte adverse - atât imediate, cât şi cele care ar putea apărea în timp, faptul că nu au informaţii suficiente despre vaccin şi faptul că se întreabă dacă vaccinurile sunt eficiente în cazul tulpinii Delta. În acest context, Valeriu Gheorghiţă a subliniat din nou că vaccinurile sunt eficiente şi în cazul tulpinii Delta, fapt confirmat de statisticile privind îmbolnăvirea şi decesul în rândul pacienţilor infectaţi cu această variantă virală.

Valeriu Gheorghiţă consideră că acordarea de vouchere persoanelor care se vaccinează anti-COVID este o măsură "binevenită” pentru anumite categorii ale populaţiei şi poate prezenta "un argument” pentru vaccinare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă