Valeriu Gheorghiță: România ar putea primi în aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson

1 lună in urmă 1

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că este posibil ca la jumătatea lunii martie să se elibereze autorizarea de punere pe piață a vaccinului Johnson & Johnson, urmând ca România să primească, cel mai probabil în aprilie, primele doze.

„După cum știm, compania Johnson & Johnson și-a depus documentația în vederea obținerii autorizării de la Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiță la DigiFM.

„Ne așteptăm ca la jumătatea lunii martie să se elibereze această autorizare de punere pe piață, ceea ce ar însemna că în aprilie am putea să primim deja primele doze și de la compania Johnson & Johnson”, a adăugat medicul infecționist.

Eficacitatea vaccinului este similară cu a celui de la AstraZeneca, însă are un avantaj foarte mare, acela că, la acest moment, se pare că este suficient să administrăm o singură doză de vaccin.

Valeriu Gheorghiță:

Vaccinul Johnson & Johnson, eficacitate globală de 66%

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat pe 16 februarie că a primit o solicitare din partea companiei Janssen, filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, pentru autorizarea vaccinului său anti-COVID-19, cel de-al patrulea la nivel mondial, după Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Vaccinul împotriva noului coronavirus de la Johnson & Johnson a avut o eficacitate globală de 66% în timpul testelor clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale COVID-19, au anunțat reprezentanții companiei.

 România ar putea primi în aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & JohnsonFoto: Profimedia

La testele clinice, la care au participat aproape 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud.

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider normal, ceea ce facilitează distribuţia.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă