Valeriu Gheorghiță respinge ideea de a lăsa Omicron să se răspândească pentru a obţine imunizarea naturală

1 zi in urmă 27

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, califică drept o ”abordare incorectă” ideea de a permite variantei Omicron să se răspândească pentru ca populația să dobândească astfel imunitatea naturală. Gheorghiță a avertizat, la Digi 24, că printr-o astfel de metodă există pericolul să apară noi mutații ale coronavirusului, relatează News.ro.

Această abordare a fost avansată în contextul în care cercetătorii au ajuns la concluzia că tulpina Omicron provoacă forme mai ușoare de boală comparativ cu variantele anterioare ale SARS-CoV-2.

”Nu este o abordare corectă, pentru că nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutaţii şi creştem şansa virusului să muteze şi să genereze alte variante care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari şi vom pierde acest potenţial legat de o virulenţă mai scăzută”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De altfel cei mai mulți experți internaționali îi contrazic pe cei care ar fi dispuși să se infecteze cu Omicron pentru a obține imunizarea. Specialiștii avertizează că nimeni nu ar trebui să își dorească așa ceva, din simplul fapt că și-ar pune în pericol sănătatea sa și a celorlalți.

O serie de experți consultați de CNN au prezentat câteva motive pentru care infectarea voluntară cu Omicron nu este de dorit. Printre aceastea, faptul că boala provocată de noua tulpină nu este doar „o răceală mai urâtă”, infectarea poate duce la apariția sindromului ”long COVID”, cu efecte ale bolii pe temen lung, iar numărul mare de pacenți ar pune presiune pe spitale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă