Valeriu Gheorghita: Reactiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente dupa prima doza, dar scad la a doua administrare

1 lună in urmă 2

Reactiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente dupa prima doza, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare, a declarat marti, 23 februarie, presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita.

Valeriu Gheorghita a fost intrebat cum isi explica faptul ca multe persoane vaccinate cu serul AstraZeneca se plang de reactii adverse mai grave, aspect confirmat si de cifrele oficiale.

"Explicatia este legata de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseste un vector viral. Pot sa va spun ca nu sunt neaparat reactii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decat vaccinurile care folosesc o alta tehnologie. Insa particularitatea este legata de faptul ca, la cea de-a doua doza, rata de reactii adverse este mult scazuta, comparativ, de pilda, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat ca la doza a doua frecventa reactiilor adverse este mai mare decat dupa prima doza", a precizat Valeriu Gheorghita in cadrul unei conferinte de presa.

Explicatia reactiilor adverse

El a mentionat ca in cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reactioneaza atat fata de adenovirus, cat si fata de antigenul care rezulta ulterior din vaccin, adica proteina 'spike'.

"Tine de reactogenitatea vaccinului si tine de modalitatea de raspuns a organismului nostru fata de acest tip de antigen, care - in cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reactioneaza atat fata de vector, fata de acel adenovirus, cat si fata de antigenul care rezulta ulterior din vaccin, adica proteina 'spike'. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de retinut este beneficiul pe care il obtinem dupa vaccinare. Iar la a doua doza, frecventa reactiilor adverse este semnificativ mai redusa decat dupa prima doza", a mai precizat acesta.

Mai puteti citi:

Cine este cu adevarat Diana Sosoaca, senatoarea pusa mereu pe scandalUn preot, urmarit national pentru ca fuge de condamnare, se plange pe YouTube de pedeapsa primita. Slujitorul Bisericii cu Luna a dat un tun de aproape doua milioane de euroVIDEO Cum sa adormi intr-un minut. Metoda "4-7-8" face minuniFOTO Ce bolid de lux conducea Florinel Coman cand a fost prins la volan cu 165 de kilometri pe oraInfractorii romani, afectati de Brexit: britanicii s-au saturat de ei si ii expulzeaza. "Nu stiu cum, dar o sa ma intorc. Fac aici 2.000-3.000 de lire pe zi"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă