Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea: ”E sau nu discriminare ca nevaccinații să nu intre în restarant?”

1 lună in urmă 30

Autoritățile române au anunțat, de ceva vreme, venirea valului 4 al pandemiei de coronavirus la noi în țară. Ce a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva virusului COVID-19, despre discriminarea persoanelor care nu s-au imunizat.

Valeriu Gheorghiță, despre discriminarea persoanelor nevaccinate din România

Cu valul 4 al pandemiei care amenință granițele României, autoritățile țării apelează la simțul civic al oamenilor, sfătuindu-i să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat, recent, dacă persoanele care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului vor avea parte de mai multe restricții față de cei care deja au primit cele două doze de vaccin anti-COVID.

„Pe mine mă interesează și cred că e foarte importantă sănătatea și siguranța oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc și să pleci bolnav, să te infectezi.

Nimeni nu-și dorește așa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluția bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili și să înțelegem realitatea în care ne aflăm, și anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil și să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri.”

„Lucrurile trebuie privite foarte clar!”

Coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului a comparat situația actuală cu permisiunea fumătorilor care au acces în spațiile închise.

„Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spațiile comune închise. Am putea să spunem la fel: De ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez și să-i expun și pe ceilalți nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere.

Lucrurile trebuie privite foarte clar și foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze și implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situația respectivă trebuie încadrate în aceste criterii.

Trebuie încadrate aceste situații atunci când există aglomerări populaționale. Și aici, iarăși revin la contextul cu fumatul: această restricție bineînțeles că i-a vizat pe fumători și atunci trebuie să fie un spațiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix același principiu care se aplică și în situația actuală”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

The post Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea: ”E sau nu discriminare ca nevaccinații să nu intre în restarant?” appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă