Valeriu Gheorghiţă: „Nu anticipăm că tulpina sud-africană de COVID se va extinde rapid, cum se întâmplă cu cea din Marea Britanie”

1 săptămână in urmă 32

136 de cazuri de infectare cu noua variantă de COVID originară din Marea Britanie au fost confirmate până acum în România și există temeri legate de posibilitatea ca și tulpina sud-africană să ajungă la noi. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanie de vaccinare, nu crede însă că aceasta din urmă se va răspândi cu aceeaşi rapiditate precum cea britanică, notează Hotnews, care citează Antena 3.

„Această tulpină B1-135 din Africa de Sud nu pare să aibă un avantaj replicativ foarte mare, deci nu anticipăm că va fi o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, care are un avantaj replicativ important, dar din fericire nu are mutaţii care să reducă eficacitatea vaccinului”, a explicat Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la Antena 3.

Medicul a subliniat că vaccinarea rămâne extrem de importantă pentru a combate pandemia, mai ales în contextul apariției noilor tulpini.

„Odată ce vaccinăm cât mai multe persoane, reducem numărul de îmbolnăviri şi, implicit, reducem probabilitatea ca acest virus să acumuleze noi mutaţii care pot, la un moment dat, să crească contagiozitatea, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, sau să îi confere o virulenţă crescută, adică o agresivitate mai mare virusului. Ceea ce ne deranjează în mod deosebit, pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului”, a spus șeful CNCAV.

Legat de eficiența vaccinurilor în fața noilor mutații, Valeriu Gheorghiță a a declarat: „Aş putea să spun că vaccinurile de la Pfizer şi Moderna au o eficacitate într-adevăr mai redusă, dar încă îşi păstrează eficacitatea şi datele arată că protejează foarte bine faţă de formele severe de boală, or acest lucru este importat din punctul de vedere al riscului individual”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă