Valeriu Gheorghiţă: La 1 septembrie, România ar ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate, „chiar cu două doze”

1 lună in urmă 1

Rata de vaccinare va creşte progresiv, iar din a doua jumătate a lunii aprilie România ar putea vaccina 100.000 de persoane pe zi, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.

Această creștere a numărului de oameni vaccinați va fi posibilă „având în vedere că, de la acel moment, vom putea deschide cele 750 de centre care sunt prevăzute din etapa a doua, centre care prevăd circa 166 de cabinete de vaccinare”, a subliniat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare Anti-Covid a estimatat, că astfel, la 1 septembrie, România ar ajunge la 10.000.000 de persoane vaccinate, ”chiar cu două doze”.

Gheorghiță a anunțat, vineri, că în luna februarie România aşteaptă 800.000 de doze de la compania AstraZeneca, iar alte 180.000 de doze de la compania americană Moderna. În următoarele două săptămâni, alte 163.000 de doze vor intra în ţară, livrate de la producătorul Pfizer.

”Sunt cel puţin 900.00 de persoane noi programate în momentul de faţă şi mai este o listă de aşteptare de aproape un milion de persoane. Am avea nevoie de mult mai multe doze, dar cred că trebuie să avem răbdare cu toţii pentru că pe măsură ce vor veni mai multe doze, misiunea noastră este să le folosim cât mai eficient, cât mai rapid şi într-un mediu cât mai sigur”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă. 

Medicul a menţionat că rata de vaccinare în rândul persoanelor din prima etapă este estimată că a depăşit 90%, procent care este peste aşteptări şi care reprezintă un mesaj de încredere adresat de profesioniştii din sistemul medical populaţiei generale.

Tot sâmbătă, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a anunțat, într-o conferință de presă, schimbarea strategiei de vaccinare, în sensul că ”tot ce înseamnă programare nouă în februarie va merge către vârstnici, cei cu boli cronice și cei cu grad de handicap”.

Anunțul privind schimbare strategiei de vaccinare vine în contextul în care autoritățile au amânat programările pentru câteva zeci de mii de persoane, din cauza lipsei vaccinurilor.

Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat vineri amânarea vaccinării tuturor persoanelor sub 65 de ani programate în perioada 30 ianuarie – 11 februarie, pentru după 16 februarie.

Potrivit informațiilor transmise sâmbătă de Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost vaccinate 571.091 de persoane: 469.786 cu o doză şi 101.305 persoane vaccinate cu două doze.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă