Valeriu Gheorghiță, în Vama Veche: O persoană infectată cu Delta poate să genereze 9 cazuri secundare. Ce spune despre a treia doză de vaccin

2 luni in urmă 30

 captură Facebook Valeriu Gheorghiță. Foto: captură Facebook

Varianta Delta a Sars-Cov-2 este dominantă la nivel european și există riscul ca acest lucru să se întâmple și în țara noastră, a spus, vineri, medicul militar Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare a avertizat că noua variantă a virusului se transmite mult mai ușor decât celelalte tulpini, mai ales în zone aglomerate precum litoralul, unde nu sunt respectate măsuri de protecție .

VINERI, 06 AUGUST 2021, 21:00

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Vineri, Gheorghiță a vaccinat, în Vama Veche, turiștii care au vrut să se imunizeze.

”O persoană infectată cu Delta poate să genereze de la şapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte uşor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie. Litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie”, a spus medicul. 

Coordonatorul CNCAV a subliniat că, în perioada următoare, vom avea o transmitere comunitară crescută a virusului, în special cu varianta Delta, persoanele cele mai expuse fiind cele nevaccinate. 

”Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară. Dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, este foarte probabil să înregistrăm o creştere a numărului de cazuri”, a punctat Gheorghiță.

”Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară”, a mai explicat coordonatorul CNCAV. 

Despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin, Gheorghiţă a precizat că se așteaptă aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului. Primele persoane vizate ar putea fi persoanele vulnerabile, cele imunodeprimate, care au în continuare un risc de a dezvolta boala cu o eventuală formă mai gravă, a adăugat medicul, potrivit Agerpres. 

Valeriu Gheorghiţă se află în judeţul Constanţa pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare anti-COVID pe litoral. Vineri seară a vaccinat turiștii din Vama Veche, la Punctul SMURD din localitate, cu serul produs de PfizerBioNTech şi Johnson&Johnson.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă