Valeriu Gheorghiță: „Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea indicația pe grupa de vârstă de la 18 la 55 de ani”

2 luni in urmă 1


Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, miercuri seară, la B1TV, că în cursul acestei săptămâni se va stabili intervalul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.


"După cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie", a spus Valeriu Gheorghiță la B1TV.


Gheorghiță a reluat informația pe care a oferit-o și în cadrul conferinței de presă susținută marți la Palatul Victoria, potrivit căreia din 15 februarie vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, cu distribuție județeană, în funcție de numărul persoanelor din fiecare județ.


În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că, foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani.

Valeriu Gheorghiţă:

Medicul infecționist militar a subliniat că vaccinul de la AstraZeneca va fi folosit inclusiv la persoanele cu boli cronice care se încadrează în categoria de vârstă 18-55 de ani, „și chiar recomandăm practic această prioritizare”.


Ministerul Sănătăţii anunţa, marţi seară, că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România.


Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.


Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser, persoanelor de peste 18 ani. Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.


Prima decizie în acest sens a fost luată pe 28 ianuarie de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.


Totodată, Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul AstraZeneca din cauza ”datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă