Valeriu Gheorghiță, după descoperirea noii mutații rezistente la vaccin în România: „Nu trebuie să intrăm în panică”

1 lună in urmă 14

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât și mutația E484K, ce poate reduce eficiența vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată și în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), a anunțat, luni, într-un comunicat, instituția de învățământ. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, luni seară, la Antena 3, ce presupune noua tulpină.

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie, precizează sursa citată.

Potrivit USV, la cele trei „variante îngrijorătoare” cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

„Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor”, se arată în comunicat.

Alarmă la Tokyo

Cercetătorii suceveni subliniază că în luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, potrivit Reuters, răspândirea acestei variante în Japonia atinge cote alarmante: aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație.

 "Nu trebuie să intrăm în panică"Sursa: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

88 din 91 de probe prezintă tulpina britanică, una cu mutația E484K

În cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al USV, au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvențieri pentru un număr de 91 de probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Suceava, Cluj, Iași, Timiș și Botoșani.

Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparținând tulpinii B.1.1.7 cunoscută ca având originea în Marea Britanie, și un caz aparținând tulpinii B.1.1.7 + E484K, se arată în comunicatul universității.

Geografic, este vorba de  44 din cele 44 de probe selectate din județul Suceava, 22 din cele 25 de probe selectate din județul Cluj, 17 din cele 17 probe selectate din județul Iași, 3 din cele 3 probe selectate din județul Timiș, precum și 2 din 2 probe selectate din județul Botoșani în această rundă de secvențiere.

Evoluție epidemiologică similară cu cea din Marea Britanie

USV mai arată că, analizând retrospectiv cele patru runde de secvențieri desfășurate în primele 3 luni ale acestui an, se observă că varianta de coronavirus originară din Marea Britanie caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată astfel:

în prima rundă de secvențiere, la o probă provenită dintr-un total de 20 secvențiateîn runda a doua, la 14 probe din cele 47 secvențiate în cea de a treia rundă, la 65 de probe din cele 101 secvențiate, iar în această rundă, la 88 de probe din cele 91 secvențiate.

Această situație indică un scenariu de evoluție epidemiologică similar celui din Marea Britanie, unde transmisibilitatea crescută a noii tulpini (B.1.1.7) a determinat ca noua variantă să devină dominantă în decurs de câteva săptămâni și să contribuie la creșterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 la finalul anului 2020 și începutul acestui an.

Comunicat USV:

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 400 de probe provenind de la pacienți diagnosticați pozitiv cu Sars-CoV-2, se mai arată în documentul citat.

Medicul Valeriu Gheorghiță: „Nu trebuie să ne sperie”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, luni, la Antena 3, ce presupune mutația E484K a coronavirusului, întâlnită atât la tulpina britanică, cât și la tulpina sud-africană.

„Este adevărat că cele două tulpini au o oareșicare rezistență la vaccin, asta înseamnă o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile în acest moment”, afirmat Gheorghiță.

Datele Pfizer din SUA arată că la șase luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecția inclusiv față de noua tulpină E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică.

Medicuk Valeriu Gheorghiță:

„Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție”, a mai spus
medicul militar pentru Antena3.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, trebuie să accelerăm campania de vaccinare, iar oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, „pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai  avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă