Valeriu Gheorghiţă, despre ţinta de 10 milioane de români vaccinaţi: ”Ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei cifre”

1 săptămână in urmă 26

Românii pot renunţa la restricţiile instituite în contextul pandemiei şi dacă nu va fi atinsă ţinta de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi, a afirmat marți, 4 mai, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Premierul Florin Cîțu afirma pe 22 aprilie că ”trebuie să ne gândim să renunțăm la mască după ce avem acea țintă de 10 milioane de cetățeni vaccinați”.

Gheorghiță a detaliat că persoanelor vaccinate li se alătură şi cei care au avut COVID-19 şi prezintă imunitate pe termen scurt.

„Teoretic, ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei ţinte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecţie. Ştim că protecţia după infecţia naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la şase luni”, a precizat medicul militar.

Valeriu Gheorghiță susține că este acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ajută.

Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluţie eficientă care asigură protecţia faţă de situaţia de agravare epidemiologică”

Valeriu Gheorghiță:

Gheorghiţă a explicat că „dacă din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate”.

„Până la urmă, ce ne interesează şi prin vaccinare şi prin măsuri restrictive este să avem cât mai puţine persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puţini oameni care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate în condiţii de siguranţă”, a spus acesta.

Premierul Florin Cîţu mai spunea săptămâna trecută că „avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie„.

Întrebat referitor la această ţintă, Gheorghiţă a răspuns: „Campania de vaccinare nu este o problemă de matematică, pentru că mai avem câteva necunoscute, care ţin de adresabilitatea şi de dorinţa persoanelor de a se vaccina”.

Totodată, a apreciat că „nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide, sunt estimări”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă