Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care sar rândul la vaccinare: „Este adevărat. Nu neg”

1 lună in urmă 1

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a admis că există oameni care “sar rândul” privind prioritizarea la imunizare, însă spune că impactul este minim.

“Este adevărat. Nu neg că se întâmplă acest lucru”, a afirmat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Întrebat cât de răspândit este fenomenul celor care sar rândul, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns: „Eu cred că este minim, nu este semnificativ din punctul de vedere al impactului asupra numărului de doze de vaccin folosite”.

Valeriu Gheorghiță a vorbit apoi despre anunțul făcut pe 27 ianuarie de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit căruia vor fi făcute verificări la centrele de vaccinare, după ce peste 1.300 de persoane au fost deja imunizate, deși erau eligibile abia pentru etapa a III-a.

„Înțeleg că o problemă este legată de cele 1200-1300 de persoane care au fost vaccinate și nu aparțineau etapei din strategie. Aș vrea să spun că totuși suntem în pandemie, suntem într-o stare de criză medicală, avem aceste vaccinuri limitate, iar ele trebuie folosite într-o manieră cât se poate de bună, de riguroasă, încât să beneficieze primele persoane care au cea mai mare nevoie de ele. Dar, fiind flacoane multidoză, este aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul programului de lucru să nu mai rămână nicio doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Sunt situații în care mai rămân una, două, trei sau patru doze, iar ele trebuie folosite și nu ai întotdeauna garanția că vei avea lângă tine persoane din aceeași etapă a strategiei.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă:

„Nu putem să mergem pe alternativa de a irosi dozele, adică de a nu le folosi la anumite persoane, doar pentru că nu se regăsesc în această etapă a strategiei. Sigur, există măsuri de corectare a acestei situații prin existența listelor de așteptare. Aceste liste de așteptare vor fi operaționalizate”, a mai afirmat el.

Pe 23 ianuarie, folosind cifrele oficiale de la STS, Libertatea a scris că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei. Mai multe mărturii ale specialiștilor din sistem, publicate de ziar, au descris o stare de urgență, „provocată de faptul că atât Comitetul de Vaccinare, cât și Ministerul Sănătății au lăsat ca platforma STS să fie sărită”.

Pe 27 ianuarie, Vlad Voiculescu a anunțat în prima sa conferință de presă de când a redevenit ministru al sănătății că vor fi făcute verificări la centrele de vaccinare, după ce mai multe persoane au fost deja imunizate, deși erau eligibile abia pentru etapa a III-a: „Ar putea fi erori de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă