Valeriu Gheorghiță, despre imunizarea cu AstraZeneca: „Nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă reacții adverse”

1 lună in urmă 4


Coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a răspuns la Antena3 mesajelor trimise de românii îngrijorați după vaccinarea cu AstraZeneca. Potrivit doctorului infecționist, reacțiile adverse „ar trebui să fie pasagere și să se remită într-un interval de 1-2 zile”, iar oamenii pot lua în calcul să își ia una sau două zile libere, post-vaccinare.


„Aceste reacții adverse generale, constând în febră, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani. Ține de reactogenitatea acestui vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena3.


Și a continuat: „În situația respectivă, trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie, să luam tratament antitermic sau tratament antiiflamator, în funcție de istoricul nostru medical și de istoricul de reacții alergice cunoscute. Însă aceste reacții ar trebui să fie pasagere și să se remită într-un interval de 1-2 zile. Acesta este intervalul mediu de timp în care durează aceste reacții adverse”.


Gheorghiță: Se poate avea în vedere o perioadă de repaus la domiciliu, post-vaccinare


Întrebat dacă ar fi bine ca oamenii să își ia o zi sau două libere, pentru că pot exista reacții adverse în urma vaccinării, doctorul infecționist miliar a răspuns că „se poate avea în vedere și această perioadă de repaus la domiciliu”, pentru a gestiona mai bine situația de moment.


Pentru acest tip de vaccin, care într-adevăr este mai reactogen și care are o frecvență mai crescută a reacțiilor adverse, de la caz la caz, depinde de tipul activității desfășurate de persoana respectivă, sigur că se poate avea în vedere și această perioadă de repaus la domiciliu, tocmai pentru a exista un control mai bun al stării generale și al gestionării situației de moment. Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse.

Doctorul militar Valeriu Gheorghiță:

Acesta a explicat că este vorba despre 10 cazuri de reacții adverse raportate la 1.000 de doze administrate.


„Probabil că pentru reacțiile adverse comune, ușoare, cum sunt cele la locul de administrare, durerea, tumefacția, sunt mult mai multe, dar cred că sunt subraportate, pentru că marea parte a persoanelor care au doar disconfort local sau durere locală nu raportează aceste reacții. Noi suntem convinși că sunt mult mai multe. Dar reacțiile adverse serioase sunt raportate și le avem în evidență”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă