Valeriu Gheorghiță, despre atingerea nivelului de protecție colectivă: „Luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare”

1 lună in urmă 2

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, luni seara, în emisiunea Ediție Specială, la Realitatea PLUS, că luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare în România.

LUNI, 22 MARTIE 2021, 21:29

SURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: Monica Vasilescu

Valeriu Gheorghiță a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre calendarul vaccinurilor care urmează să vină în țară.

„În afară de 160.000 de doze de la Moderna, alocate pentru asigurarea rapelului, luni vom primi alte 345.000 de la Pfizer, 428.000 de la AstraZeneca. În total, în aprilie, vom primi peste 3,2 milioane de doze, printre care și cele de la Johnson&Johnson și 2 milioane de la compania Pfizer.

Sperăm să avem 2 milioane de persoane vaccinare în cursul lunii aprilie. 820.000 de doze vor veni de la Johnson and Johnson, care vor fi livrate foarte probabil la jumătatea lunii aprilie, în două tranșe.

La sfârșitul lunii aprilie vom demara și campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Fiecare medic de familie își va evalua lista proprie de pacienți, în funcție de cei care vor să se vaccineze, dar se vor respecta criteriile de prioritizare.

În cabinetele medicilor de familie vor fi disponibile doar vaccinurile pe bază de vector viral. Este mai complicat să distribuim vaccinuri pe bază de ARN mesager, care au alte condiții de păstrare și riscăm să apară probleme”, a spus Valeriu Gheorghiță. El a dat ca Johnson&Johnson.

Valeriu Gheorghiță, despre atingerea nivelului de protecție

„Eu pot să vă spun că, bazându-ne pe tulpina sălbatică, din Whan, însemna un prag de imunizare de 70%, însă, în lumina emergentei tulpini britanice care este mult mai contagioasă, este posibil să avem nevoie de un procent mai mare de imunizare de peste 70%, poate 80%”.

„În România, luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare. Sigur, ne dorim să atingem mult mai devreme pragul de imunizare. Eu mi-am propus peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic în aprilie”, a mai spus președintele președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Referitor la vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a declarat: „Mă așteptam ca nivelul de încredere să scadă mult mai mult după cum arătau primele semnale, însă, în momentul de față zilnic sunt programate circa 9.000 - 10.000 de persoane la vaccinarea cu acest ser, ceea ce înseamnă că oamenii câștigă încredere”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă