Valeriu Gheorghiţă, despre adeverinţa de vaccinare: „Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”

1 săptămână in urmă 2

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, susţine că documentul pe care îl primeşte fiecare persoană care este vaccinată împotriva COVID-19 include lotul, data până la care este valabil lotul din care face parte vaccinul inoculat şi tipul de vaccin, informează News.ro.

Valeriu Gheorghiţă precizează că adeverinţa de vaccinare nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea.

„Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a declarat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiţă spune că este prematur să spună dacă documentul eliberat fiecărei persoane care a fost vaccinată poate fi folosit pentru intrarea în alte ţări.

„Plecând şi făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în ţara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în ţara care emite, ar trebui să fie recunoscut şi în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a mai spus medicul, care a menţionat că fiecare persoană imunizată este trecută în Registrul Naţional al vaccinărilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă