Valeriu Gheorghiță descrie reacțiile GRAVE după vaccinarea cu AstraZeneca. Cât de periculos este tratamentul anticoagulant preventiv

1 lună in urmă 3

 Profi MediaVaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 Foto: Profi Media

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului național de vaccinare (CNCAV), a declarat, vineri, că este „aproape imposibil” să se stabilească o legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozei după administrare, pentru că au fost raportate doar 13 cazuri la doar 20 de milioane de europeni vaccinați. Acesta a atras atenția că nu se recomandă tratamentul anticoagulant înainte de vaccinare. Principalele reacții la care trebuie să fie foarte atenți cei care se vaccinează cu AstraZeneca au fost descrise și explicate de Valeriu Ghorghiță.

SÂMBĂTĂ, 20 MARTIE 2021, 00:58

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că în acest moment nu se poate face o legătură între AstraZeneca și tromboză, fiind doar 13 cazuri semnalate la 20 de milioane de vaccinați.

Gheorghiță: Numărul trombozelor semnalate după vaccinarea cu AstraZeneca. Tratamentul preventiv cu anticoagulante înainte de vaccinare NU e recomandat

„La acest moment nu se recomandă tratamentul preventiv cu anticoagulant. Din datele centralizate de Agenția Europeană a Medicamentului, vorbim de aproximativ 13 cazuri de tromboză venoasă de sinus cerebral, ceea ce înseamnă, din 20 de milioane de persoane vaccinate la nivel european și în Marea Britanie, este aproape imposibil de făcut o legătură de cauzalitate între vaccin, vaccinare și apariția acestor fenomene extrem de rare.

De aceea, în recomandările care cu siguranță și în precauțiunile care vor fi menționate în prospect cred că ce este mai important este să transmitem persoanelor care sunt eventualele semne de alarmă care să-i determine să solicite un consult medical după vaccinare.

Vorbim de situaţii extrem de rare, însemnând 3, 4, 5 cazuri la un milion de persoane vaccinate. (...) Suntem în plină pandemie, și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu SARS CoV-2 evoluează cu un status pro trombotic.

Este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente trombotice la populația actuală, în context pandemic, și care este aportul și dacă este un aport pe care-l aduce vaccinul”, a explicat Valeriu Gheorghiță la o televiziune de știri, vineri seară.

La ce simptome trebuie să fim atenți după vaccinarea cu AstraZeneca

„Se recomandă în schimb o precauție și atenție la anumite simptome, cum ar fi, de pildă, o durere de cap care persistă, debutează la cel puțin trei zile de la vaccinare și care persistă foarte mult și nu se controlează cu tratament obișnuit. Atunci persoana respectivă trebuie să se adreseze unui serviciu medical, pentru că, în general, se pare, se profilează acest sindrom care s-ar instala între 4 și 14 zile de la momentul vaccinării. Repet, fără să existe o o relație de cauzalitate dovedită la acest moment.

Este un lucru absolut normal să se investigheze în continuare și să se încurajeze monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, tocmai pentru că vorbim de două particularități: vorbim de o pandemie în care infecția cu SARS CoV- 2 știm foarte bine că evoluează, repet, în multe cazuri în cel puțin 30 - 40% din cazuri asimptomatic și determină o stare pro trombotică și, mai mult decât atât, vorbim de milioane de persoane vaccinate. Practic, o asemenea campanie de vaccinare nu s-a mai întâmplat așa încât putem să avem de-a face și cu evenimente extrem de rare pe care la acest moment este imposibil să le punem lega sau să le excludem de vaccinare”, a mai spus Gheorghiță.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă