Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid: Obiectivul primei etape de vaccinare a fost ATINS. 1,8 milioane de locuri pentru vaccinare, ocupate până pe 15 aprilie

1 lună in urmă 17

MARŢI, 26 IANUARIE 2021, 14:59

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: Dana Baragan

Potrivit lui Gheorghiță, până în prezent, în țara noastră s-au vaccinat 434.503 de persoane cu prima doză de vaccin anti-Covid și 25.064 de persoane cu doza a doua, așa numita doză de rapel.

În ceea ce privește numărul total de reacții adverse, vorbim despre 1.213 de reacții comune și minore. Totodată, acesta spune că nu au existat reacții majore în urma vaccinării împotriva noului coronavirus și nici nu există reacții în curs de investigare.

Dacă vorbim despre prima etapă de vaccinare anti-Covid, atunci trebuie să știm că 209.307 de persoane s-au vaccinat deja

"La prima etapă, azi sunt vaccinate 209.307 de persoane din prima etapă și sunt programate 20.790 în platforma de programare pentru prima doză. Considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins - peste 90% procent de acoperire vacinală pentru etapa I. În ceea ce privește etapa a doua de vacianre, care a început pe 15 ianuarie, au fost vaccinați 175.103 pacienți cu boli cronice și cu vârstă peste 65 de ani, în care sunt incluse și persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, ele reprezentând 17.930 de persoane. Au fost vacciante 56.999 de persoane care deservesc activități esențiale, din 15 ianuarie până pe 25 când s-a făcut bilanțul. Ele reprezintă 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a doua”, a spus Gheorghiță.

Din 26 ianuarie și până pe 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane de locuri pentru vaccinare la nivel național, iar 73% dintre acestea sunt ocupate de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu vârste peste 65 de ani: „În ceea ce privește programările în platforma informatică. Din data de 26 ianuarie, până pe 15 aprilie, sunt ocupate un număr de 1.800.000 de locuri pentru vaccinare, totalizând atât doza 1, cât și doza de rapel. Dintre acestea, 73% dintre locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu vârstă peste 65 de ani. De asemenea, 27% sunt persoane care deservesc activități esențiale în infrastructura critică a statului. În ceea ce privește modalitatea de programare, majoritatea au fost programați prin CNP, practic individual, pe platformă sau prin intermediul aparținătorilor, prin angajatori, prin call center și prin medicii de familie, respectiv medicul curant”. 

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a anunțat că în țară sunt active în momentul de față circa 583 de centre de vaccinare.

„Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toata țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a pus Gheorghiță.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă