Valeriu Gheorghiță: „Avem o scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienților dializați”

1 lună in urmă 9

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat într-o conferință de presă că vaccinarea anti-COVID produce rezultate și explicat că „s-a observat o tendință de scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienților dializați în perioada de la debutul campaniei de vaccinare”.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că procesul de vaccinare anti-COVID dedicat profesorilor va începe din 24 februarie și va dura până pe 10 martie.

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe 10 martie

De mâine începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în Municipiul București. Toată perioada de vaccinare dedicată personalului de învățământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță: Am transmis și am comunicat cu principalii operatori de dializă din România. Oficial, am solicitat o centralizare a datelor de la principalii operatori de dializă din România și am obținut următoarele informații.Au răspuns operatorii care dețin aproximativ 78 de clinici de dializă din România, totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă.În România, vorbim de aproximativ 13.000 de persoane care efectuează dializă cronică. Această categorie a fost grav afectată în pandemie, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu COVID.

Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, 6.341 au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță: S-a observat o tendință de scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienților dializați în perioada de la debutul campaniei de vaccinare. Acest lucru se suprapune cu tendința generală de scădere a numărului de cazuri, însă în anumite centre de dializă, precum la Iași, s-a observat o reducere a numărului de cazuri pozitive de la o medie de 20-25, la circa 2 cazuri, la testările care se fac periodic, la interval de două săptămâni.Mă refer acum la persoanele diagnosticate cu COVID-19, după prima doză de vaccin, respectiv după rapel. După prima doză, între 27 decembrie 2020-21 februarie 2021, 3.969 de persoane, adică 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu COVID. 95% au fost vaccinați cu Pfizer, 4,6% cu Moderna și 0,4% cu AstraZenecaMediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul depistării infecției a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă