Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre certificatul verde. Ce s-ar putea întâmpla în România până la sfârşitul anului

4 săptămâni in urmă 32

Mai multe restricții au fost impuse de autorități în contextul creșterii cazurilor de persoane care s-au infectat cu Covid-19. Mulți români s-au vaccinat în ultima perioadă pentru a se proteja de boală, iar Valeriu Gheorghiță a făcut acum un anunț de ultimă oră despre certificatul verde.

Valeriu Gheorghiță, noi informații despre vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 a declarat că probabilitatea ca România să ajungă la o rată de vaccinare de 70% până la finalul anului este mică, mai ales pentru că numărul persoanelor care se imunizează cu serul a început să scadă.

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare.

Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi.”, a transmis medicul, potrivit Digi24.

Anunț de ultimă oră. Ce spune Valeriu Gheorghiță despre următoarea perioadă

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a explicat ce ar trebui să se întâmple pentru ca România să ajungă la 12 milioane de persoane vaccinate. Impactul pe care l-ar avea valul 5 asupra țării ar fi unul mult mai redus dacă românii s-ar vaccina, susține acesta.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate.

Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional.”, a zis medicul.

„Pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut”

Valeriu Gheorghiță a susținut că este puțin probabil ca pragul de 70% să fie atins în cazul în care certificatul verde nu o să devină obligatoriu pentru anumite categorii profesionale. Mai mult, dacă măsura trece de vot, medicul susține că ar trebui să fie introduse și controale.

„Populația noastră nu e o populație care în mod normal se vaccinează. Nu e în comportamentul nostru această atitudine preventivă, și anume să ne vaccinăm. În țările vestice, în țările nordice, populația se vaccinează în condiții normale, e un lucru firesc să te vaccinezi.

Când au introdus și certificatul verde, de la acea fază de platou în care majoritatea țărilor au început să stagneze, unii la 50%, 60%, 70%, procentul a ajuns la peste 80%, chiar 90% în anumite țări.

Este evident că această măsură a implementării certificatului digital va da predicitibilitate menținerii deschise unui set întreg de activități, cu riscuri minime din punct de vedere epidemiologic, dar cu condiția să se verifice aceste certificate digitale, și să fie într-adevăr ale persoanei care le prezintă.

Aici, pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut, încât să se poată identifica că persoana care-l prezintă e într-adevăr posesorul acestui certifcat digital. Controalele sunt importante.”, a adăugat medicul.

Ce a spus Valeriu Gheorghiță despre certificatul verde

Valeriu Gheorghiță le-a transmis românilor un mesaj important despre vaccinare. Medicul este de părere că nu o să se ajungă la pragul dorit până la finalul anului 2021 dacă legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale nu trece de votul din Parlament.

„Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni.

Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare.”, a declarat medicul.

The post Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre certificatul verde. Ce s-ar putea întâmpla în România până la sfârşitul anului appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă