Val de proteste în Europa din cauza noilor resticţii. Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine

2 săptămâni in urmă 18

Val de proteste în Europa din cauza noilor resticţii. Zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe europene din cauza măsurilor anti-covid impuse de autorităţi.

Val de proteste în Europa din cauza noilor resticţii

În mai multe oraşe din Germania oamenii au ieşit în stradă, după ce Guvernul de la Berlin a înăsprit restricţiile. Potrivit noilor măsuri impuse de autorităţi, doar persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant fără un test negativ de COVID-19.

De asemenea, perioada de carantinare pentru cei infectați se reduce de la 14 la 10 zile, cu posibilitatea de a ieși în cea de-a șaptea zi de izolare dacă testul este negativ. O altă regulă este ca persoanele care au făcut boosterul să fie scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată.

Citeşte şi Reguli noi în starea de alertă: Unde mai pot intra persoanele nevaccinate de azi. Cum se pot face nunţi şi petreceri

Proteste împotriva certificatului verde în Franţa. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine

Mii de persoane au protestat sâmbătă şi în Franţa. La Paris forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i linişti pe protestatari, scrie Le Parisien.

Situaţia este tensionată şi la Toulouse. Manifestanţii scandează împotriva politicii sanitare a guvernului şi pe străzile din oraş sunt revolte între unii manifestanţi şi forţele de ordine.

Aproape 2.000 de manifestanţi la Marsilia. Ei s-au adunat în Vieux-Port, înainte de a porni spre oraş, potrivit France Bleu Provence.

La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, relatează France Bleu Hérault. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Reamintim că preşedintele Emmanuel Macron i-a catalogat drept „iresponsabili” pe cei care nu se vaccinează.  În opinia sa, aceştia sunt nişte „cetăţeni” pe care s-a angajat să-i „calce pe nervi până la capăt” prin strategia sa anticovid.

Citeşte şi Noi reguli de intrare în ţară. Ce trebuie să ştie românii care plănuiesc vacanţe sau revin în ţară din străinătate

Albania: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene după ce mai mulţi protestatari au luat cu asalt sediul opoziţiei

Poliţia albaneză a recurs la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă sâmbătă după ce protestatari înarmaţi cu pietre au luat cu asalt sediul Partidului Democrat (PD), opoziţia de dreapta, transmite Reuters, care menţionează că protestatarii erau susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, dat afară din PD anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie.

De atunci, Berisha, care neagă orice ilegalitate, a contestat conducerea exercitată în prezent de liderul PD, Lulzim Basha, a convocat luna trecută o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

În timpul revoltelor de sâmbătă, susţinătorii lui Berisha au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate, la sediul partidului şi au amplasat scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj.

Presa locală a relatat că persoanele aflate în interiorul clădirii au încercat să ţină mulţimea în afara clădirii, împroşcându-i pe protestatari cu conţinutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei.

EFE relatează că sute de oameni au luat cu asalt sediul PD, în timp ce dpa face referire la câteva mii. Agenţia de presă germană mai scrie – citând postul local News.24 – că unii protestatari au reuşit să ajungă până la primul etaj al sediului PD, dar nu au putut să intre în biroul preşedintelui Lulzim Basha, pentru că între timp forţele de ordine au trimis întăriri.

Cu mai puţin de 800 de susţinători „Berisha intenţionează să preia prin forţă PD pentru a-şi impune interesele şi a-l folosi ca refugiu pentru el şi familia lui”, a transmis PD într-un declaraţie.

În schimb, potrivit lui Berisha, protestatarii vor să transforme „buncărul” lui Basha „într-o casă a libertăţii”. După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că „lupta nu se încheie aici”. „Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină”, a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. „Cei care incită la violenţe sau subminează statul de drept trebuie să fie traşi la răspundere”, a scris înaltul diplomat american într-un tweet.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă