Vacile de la Cernobîl s-au sălbăticit şi şi-au creat propria „lume”. Comportamentul animalelor i-a uimit pe cercetători

2 luni in urmă 21

Vacile de la Cernobîl s-au sălbăticit s-au organizat într-o turmă „spontană”, dar prezintă comportamente diferite de cele tipice animalelor pe care suntem obişnuiţi să le observăm în ferme.

Cercetătorii din Rezervaţia Chernobyl de Radiaţii şi Biosferă Ecologică susţin că efectivul este bine structurat, acţionează întotdeauna în armonie şi îi protejează pe micuţi. Viţeii aleg cel mai sigur loc din grup, între un taur adult şi vaci, şi s-au adaptat la temperaturile cumplite de iarnă, scrie Mediafax.

Acesta nu este primul caz al acestui tip de turmă, După accidentul de la Cernobîl, a existat o turmă de vite sălbatice în jurul fostului sat Chistogalivka timp de aproape un an, ulterior a fost mutată într-o fermă experimentală şi, din 2017, specialiştii efectuează observaţii regulate asupra comportamentului acestor efective.

Într-un trecut foarte îndepărtat, în aceste zone a trăit ceea ce poate fi considerat strămoşii boilor aurii (denumirea ştiinţifică Bos primigenius, adică bou primitiv).

Ultimul exemplar a murit din cauze naturale în 1627, în pădurea Jaktorów, din Polonia. Specia a dispărut din mai multe cauze: vânătoarea umană, avansarea terenurilor agricole în sălbăticie şi bolile transmise de animalele domestice.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major la centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986, care s-a compus dintr-o explozie a centralei urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Editor : A.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă