Vaccinul Johnson&Johnson, sub lupa Agentiei Europene a Medicamentului pentru cazuri de tromboze si un posibil nou efect secundar rar al AstraZeneca

1 lună in urmă 18

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a anuntat vineri ca a inceput sa examineze rapoarte legate de cazuri de sangerari la persoane carora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca si de asemenea cazuri de cheaguri de sange dupa administrarea vaccinului Johnson & Johnson, relateaza agentia Reuters.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sange cu trombocite scazute, dintre care unul fatal, au fost raportate dupa inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Janssen, filiala europeana a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, potrivit EMA.

Agentia europeana mai mentioneaza ca au fost de asemenea raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilara legate de vaccinul AstraZeneca. Aceasta afectiune, provocata de scurgeri sangvine din vasele mici de sange, este caracterizata prin tumefactii si scaderea tensiunii arteriale.

Totusi, EMA mentioneaza ca ''in acest stadiu inca nu este clar daca exista o relatie de cauzalitate'' intre vaccinuri si simptomele raportate.

Agentia europeana a recunoscut miercuri o legatura intre administrarea vaccinului AstraZeneca si cazuri foarte rare de "cheaguri de sange neobisnuite asociate cu trombocite scazute din sange", listate acum ca "efecte secundare foarte rare". Totodata, autoritatea europeana de reglementare a medicamentelor, precum si autoritatile britanice de sanatate au estimat ca beneficiile utilizarii acestui vaccin au depasit cu mult riscurile.

EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboza venoasa cerebrala, inregistrate pana la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate in Spatiul Economic European.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă