Vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, ajunge în țările din UE începând cu 19 aprilie

2 luni in urmă 7


Cel de-al patrulea vaccin anti-COVID aprobat în UE, Janssen, produs de grupul american Johnson & Johnson, va începe să fie livrat în Europa în trei săptămâni, anunță AFP, citată de Agerpres. Acest vaccin se administrează într-o singură doză.


Compania Johnson & Johnson a înaintat luni, 28 martie, o dată certă de livrare a serului anti-COVID pe care l-a produs.


Începând din 19 aprilie, Janssen, cum se numește vaccinul, va începe să ajungă țările din blocul comunitar, care vor putea să demareze imunizarea populației și cu acest ser.


Autoritatea Europeană pentru Medicamente a aprobat la jumătatea lui martie vaccinul produs de Johnson&Johnson. Este al patrulea ser anti-Covid omologat în Uniunea Europeană, după cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.


El este în prezent administrat doar în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada.


Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a anunțat la jumătatea lui martie că UE, care a făcut o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american (cu o opţiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare), ar urma să primească în al doilea trimestru circa 55 de milioane de doze. Laboratorul însă nu a făcut public calendarul exact al livrărilor.


Tot atunci, Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare, a anunțat că primele doze ajung în România la jumătatea lunii aprilie, fiind vorba despre o tranșă „nu consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze”.


Iar secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că se ia în calcul varianta în care acest ser va fi administrat și în cabinetele medicilor de familie.


Diferența față de celelalte vaccinuri folosite în România


Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson se numește Janssen. Acesta este indicat pentru pentru imunizare la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, deoarece „siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani”.


Dacă Pfizer și Moderna funcționează pe principiul ARN mesager, Johnson&Johnson, ca și AstraZeneca, se bazează pe un vector viral nereplicativ.


Diferențele între cele patru tipuri de vaccin mai constau și în eficacitate. Astfel, în timp ce Pfizer și Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94,1%, iar AstraZeneca – 60%, Johnson&Johnson are o eficacitate 67%.


O altă diferență este aceea a regimului de administrare. Pfizer se administrează în două doze la interval de 21 zile, Moderna în două doze la interval de 28 de zile iar AstraZeneca în două doze la 56 de zile. Spre deosebire de acestea, Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză.


De asemenea, în privința stocării pe termen lung, Pfizer se păstrează 6 luni la -80 de grade Celsius, Moderna – aceeași perioadă de timp, dar la -20 de grade Celsius, AstraZeneca – tot 6 luni, dar între 2-8 grade Celsius. În privința Johnson&Johnson, acesta se menține 24 de luni la -20 de grade Celsius.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă