Vaccinul anti-COVID-19 a fost distribuit în cutii de pizza la Spitalul din Slobozia. Șeful Institutului Cantacuzino: ”Și ce, pizza n-o mâncați?”

1 lună in urmă 25


Informația a fost publicată de site-ul ziarului local Independent, marți, ziua în care campania de vaccinare împotriva coronaviruslui a început și în spitalele din județul Ialomița. ”Nu am știut acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, când a fost întrebat de jurnaliști despre acest lucru.


UPDATE 18:45. ”Și ce, pizza n-o mâncați”, a fost prima reacție a șefului Institutului Cantacuzino, dr. general de brigadă dr. Florin Oancea, când a fost întrebat de reporterul Libertatea despre distribuirea dozelor de vaccin anti-COVID la spitalele din județul Ialomița.


”Nu văd care e problema, e o cutie din carton. Putea să fie de orice. Cutiile nu au nicio problemă, atâta timp cât flacoanele... Contează în cea au venit? Ele trebuiau să respecte lanțul de frig. Acea cutie, trebuia să vină într-o cutie și în altă cutie. Practic, este cutie, în cutie, în cutie. Ca matrușca. Acea cutie de pizza, că am văzut și eu fotografia, vine într-o altă cutie de carton, într-o altă cutie izotermă, înconjurată de brichete care le țin reci. Și lângă ea se află un aparat care măsoară în orice secundă temperatura. Important este ca acele flacoane să fie la temperatura de 8 grade. Chiar nu contează în ce sunt transportate”, a explicat dr. Florin Oancea.


Fotografii: G4Media / Realitatea Ialomițeană


UPDATE 17:05: Contactat de Libertatea, șeful DSP Ialomița, Dan Noel a declarat că vaccinul a sosit de la Institutul Cantacuzino în lăzi care monitorizează temperatura, porționat, la 2,6 grade, lăzi care au fost duse în spitale.


Ambalarea în cutiile acelea de carton s-a făcut la Institutul Cantacuzino. Faptul că scrie pe cutia de carton pizza nu este o problemă. Cutiile au fost noi, iar cartonul păstrează foarte bine temperatura. Probabil, că astea au fost cutiile pe care le-au avut mai la îndemână.

Șeful DSP Ialomița:

De la Centrul Principal de Depozitare din cadrul Institutului «Cantacuzino», dozele necesare imunizării primilor medici din județ au fost distribuite către spitalele din Slobozia, Fetești și Țăndărei.


La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul a ajuns în cutii de pizza, a relatat site-ul Independent.


Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că nu știa despre această situație.


Cutiile care sunt livrate de producătorul vaccinului Pfizer sunt asemănătoare unor cutii de pizza într-adevăr, dar conțin cele 195 de flacoane. Acest lucru nu are legătură cu siguranța transportului. Important este să se respecte lanțul condiției de frig.

Valeriu Gheorghiță:

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că temperatura la care este păstrat vaccinul este monitorizată în permanență până la momentul în care acesta ajunge în centrul regional.


În prima zi a campaniei de vaccinare, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-au vaccinat 45 de cadre medicale. La nivel județean au fost distribuite 61 de flacoane de vaccin, pentru 305 imunizări. Dintru-un singur flacon se pot efectua 5 vaccinări.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă