Vaccinarea persoanelor trecute de 80 de ani din Uniunea Europeana, in coada de peste. Nicio tara nu si-a atins obiectivul

1 lună in urmă 12

Niciuna din tarile membre ale Uniunii Europene nu a reusit sa vaccineze 80% din persoanele trecute de 80 de ani, asa cum era definit obiectivul in strategia de vaccinare. Se doreste insa recuperarea acestor pacienti.

"Vrem sa vaccinam (pana la sfarsitul primului trimestru) 80% din populatia in varsta de peste 80 de ani si personalul de ingrijire (....). Niciun stat nu a atins acest obiectiv, din diverse motive", a anuntat un purtator de cuvant CE.

Doar 60% din persoane au fost imunizate

Potrivit unor date statistice de la Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) cu privire la 23 de tari, aproximativ 60% dintre persoanele in varsta de peste 80 de ani au fost vaccinate cu cel putin o doza de vaccin impotriva covid-19 pana luni, iar doar 29,7% au fost vaccinate cu ambele doze.

Potrivit acestor date, 59,8% dintre francezii in varsta de peste 80 de ani au fost vaccinati cu cel putin o doza de vaccin pana in prezent.

"Numarul dozelor asteptate in trimestrul doi este de aproximativ 300-360 de milioane. Pe aceasta baza, vom avea suficiente doze pentru a ne atinge obiectivul crucial de vaccinare a 70% din populatia adulta", a subliniat purtatorul de cuvant.

"Acest lucru ne va conduce intr-o situatie in care vom avea o imunitate colectiva suficienta in lupta impotriva virusului", aduaga el, precizand ca aceste proiectii depind, insa, de livrarea efectiva a vaccinurilor si de campaniile de vaccinare implementate la nivel national.

Ce se intampla cu livrarile de vaccin

Potrivit unei note intocmite de catre CE saptamana trecuta, dupa care AFP scrie ca a obtinut o copie, statele membre UE urmeaza sa fie in masura, pe baza livrarilor de vaccin programate in trimesturl doi, sa vaccineze intre 44% (in Cehia) si 93% (in Malta) din populatia totala pana la sfarsitul lui iunie.

Potrivit acestui document, livrarile primite pana la sfarsitul lui iunie de Franta, Germania, Spania si Olanda le-ar permite sa vaccineze intre 55 si 65% din populatia totala, ceea ce ar reprezenta mai mult sau mai putin 70% din populatia adulta si pragul "imunitatii colective" stabilit de catre Bruxelles.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă