Vaccinarea împotriva COVID-19, în situații speciale / Ce se întâmplă în cazul infectării între doze/ Care este procedura în cazul persoanelor care după vaccinare au făcut șoc anafilactic sau miocardită/pericardită

2 luni in urmă 42

Comitetul național de coordonare a vaccinării a transmis vineri noi instrucțiuni privind vaccinarea anti-COVID în situații speciale - când poate fi devansată a doua doză de vaccin sau ce se întâmplă atunci când o persoană are o reacție anafilactică după administrarea primei doze.

Conform prevederilor regăsite în acest document, în cazul în care o persoană face COVID -19 după administrarea primei doze de vaccin, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.

În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:

 • pentru vaccinul Pfizer BioNTech - până la 42 de zile;
 • pentru vaccinul Moderna - până la 42 de zile;
 • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) - până la 12 săptămâni.

Important! În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze.

Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:

 • pentru vaccinul Pfizer BioNTech - intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
 • pentru vaccinul Moderna - intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
 • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) - intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Atunci când o persoană are reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

 • Șoc anafilactic;
 • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
 • Sindrom de extravazare capilară

Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

Atât în cazul persoanelor care au reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă într-un centru de vaccinare. Persoana respectivă trebuie să aibă asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă