Vaccinarea gratuită împotriva HPV a fost extinsă la fete cu vârsta de până la 18 ani, anunță ministrul sănătății

1 lună in urmă 33


Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă oficial la fetele cu vârsta până la 18 ani, potrivit unui ordin aprobat vineri de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, informează Agerpres. Până acum, campania de vaccinare împotriva HPV se făcea gratuit doar pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani.


Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul ministerului sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.


Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor/ reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie.


Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul necesar de doze de vaccin.


Potrivit ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.


"Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit", a declarat ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, citată în comunicat de presă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă