Vaccinarea cu a treia doză este ”imorală”, acuză OMS. ”Trebuie să se oprească”

4 zile in urmă 12


Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele ţări este „imorală și nedreaptă” în condiţiile în care Africa are o rată foarte scăzută de vaccinare și nu face progrese, a acuzat marți directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care cere oprirea imunizării cu doza ”booster”, potrivit CNN și Hotnews.


Tedros susține că utilizarea tot mai mare a vaccinărilor cu a treia doză este „imorală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească”.


„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a spus șeful OMS pentru CNN.


OMS a recomandat o doză suplimentară de vaccin pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a celei de-a treia doze până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat măcar cu prima doză.


Potrivit lui Tedros, America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populaţiile lor, în timp ce doar 7% din populaţia Africii a primit o singură doză.


În septembrie, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat administrarea celei de-a treia doze a vaccinului Pfizer pentru anumite categorii de persoane.


La rândul său, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită „recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”. EMA a spus că în cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu Pfizer „pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani”.


România a început vaccinare cu a treia doză pe 28 septembrie pentru persoanele care au mai mult de 6 luni de la primele doze. Până în prezent, 412.475 de români s-au vaccinat şi cu a treia doză, iar numărul total al persoanelor vaccinate este de 5.823.169, din care 5.566.121 cu schema completă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă