Vaccinarea anti-COVID, obligatorie de azi în Italia pentru cei de peste 50 de ani. Sunt vizați și rezidenţii străini

2 săptămâni in urmă 14

Noua lege adoptată miercuri de guvernul italian a intrat sâmbătă, 8 ianuarie, în vigoare. Potrivit măsurii, toți italienii, inclusiv rezidenții străini, în vârstă de peste 50 de ani trebuie să se imunizeze împotriva COVID, altfel vor fi amendați, potrivit Dpa, citată de Agerpres.

Cei care nu s-au vaccinat încă mai au timp până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face asta. Dar, de la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro.

Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv străinilor.

Totodată, începând cu 15 februarie, cei din această grupă de vârstă vor trebui să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală. În cazul în care nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă.

Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro.

Vaccinarea anti-COVID, obligatorie de azi în Italia pentru cei de peste 50 de ani. Sunt vizați și rezidenţii străini Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, italienii au făcut cozi la centrele de vaccinare. Foto: Epa

Noile măsuri se adaugă deja celor existente. La 29 decembrie, guvernul decisese deja să solicite de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase de restaurante, târguri şi congrese, precum şi la piscine şi săli de sport.

Până în prezent, pentru a călători cu trenul sau avionul, era suficient să fii în posesia unui permis sanitar „de bază”, care se putea obţine datorită vaccinării, dar şi cu un test negativ.

Italia, cu 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, se confruntă cu o creștere bruscă a infectărilor cu COVID, alimentată de varianta Omicron, foarte contagioasă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă